Elsbeth Gruteke: ooit atheïst, nu predikant

'Blije dominee’ te gast in ‘Andries’

in Mediatips

Elsbeth Gruteke (53) wordt in een atheïstisch gezin geboren. Als ze 13 is, komt ze in Swaziland tot bekering en jaren later rondt ze zelfs een studie theologie af. Nu is ze een “blije dominee".

Twaalf jaar is Elsbeth, als ze met haar ouders naar Mozambique verhuist. Haar vader begint daar met een nieuwe baan als docent aan de universiteit in Maputo, en het hele gezin gaat mee. Die verandering heeft voor haar meer gevolgen: omdat in Mozambique geen goede middelbare scholen zijn, kiest ze voor een kostschool in Swaziland.

De bevlieging die niet voorbij gaat

Hier komt ze in contact met leraren die Bijbelkringen organiseren. Ze doet daaraan mee, begrijpt dat het geloof echt belangrijk is, en komt tot bekering. Als ze bij haar ouders thuiskomt en vertelt wat er gebeurd is, reageert haar moeder begrijpend: “Ik snap dat het niet altijd leuk voor je is dat je altijd alleen bent. Maar dit gaat wel weer over, het zal wel een bevlieging zijn.”
Maar haar bekering is allesbehalve een bevlieging.

Een ingewikkelde studietijd

Een lastige periode breekt aan als Elsbeth geschiedenis gaat studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ze wordt er omringd door intelligente mensen die niet geloven. Dat roept de vraag op of ze intellect en geloof kan combineren. “Kan ik slim zijn, geloven en uitkomen voor mijn geloof?”

Blije dominee

Jaren later – ze werkt dan als journalist bij de Evangelische Omroep – pakt ze de studie theologie op en in 2015 wordt ze dominee van de Jeruzalemkerk in Amsterdam. “Ik ben een blije dominee. Ik ga niet aan het lijden van de wereld voorbij, maar ben blij met het werk dat ik als predikant doe. Het is mooi om betrokken te zijn bij mensen en bij hun leven met God.”

Nu staat Elsbeth aan de vooravond van een nieuwe fase. Ze stopt als dominee in Amsterdam en gaat verder in een andere plaats. Ze vertelt hierover in het programma Andries.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons