EH-studenten gaan een week offline

Samuel: 'Ik zie er wel een beetje tegenop'

Appen, filmpjes kijken op internet of een spelletje doen: dat zit er voor 25 studenten van de Evangelische Hogeschool (EH) even niet in. Zij leveren donderdag vrijwillig hun laptop en telefoon in.

Directeur Els van Dijk kwam op het idee om studenten een week lang offline te laten gaan, om te ontdekken welk effect dit op hen heeft. Zeker sinds steeds meer jongeren een smartphone aanschaffen. Volgens het CBS heeft ruim 98% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar een telefoon waarmee je ook kunt internetten.

Afleidend

Toen student Samuel Vandeputte (17) zag dat er deelnemers werden gezocht voor het experiment, wilde hij direct meedoen. “Het gaat om de bewustwording van hoe afhankelijk je bent van apparaten als laptops en smartphones,” zegt hij. “Ik wil weten of ik ook een weekje zonde media kan. Vooral via mijn telefoon gebruik ik veel sociale media, zoals Whatsapp en Facebook. Ook check ik meerdere keren per dag het nieuws, en voor school gebruik ik mijn laptop. Het is heel afleidend voor mij.”

Voor het detox-experiment moeten de studenten de komende zeven dagen 24 uur per dag offline zijn. Dat gaat verder dan alleen je laptop en smartphone niet gebruiken. “Het betekent dat je echt helemaal niks meer gebruikt,” zegt Samuel. “Ook geen tv en zelfs geen radio! Ik mag wel bellen, maar alleen als het echt dringend is.”

Vervelen

Als voorbereiding op deze digitale detox heeft de student zijn telefoon de afgelopen dagen al wat minder gebruikt. Toch ziet hij wel een beetje op tegen het experiment. “Er komt nu heel veel tijd vrij waarin ik geen filmpjes meer kan zien of spelletjes kan doen. Daarvoor moet ik een invulling zien te vinden, zodat ik me niet ga vervelen. Die momenten vind ik best spannend.” Wel heeft Samuel al wat dingen bedacht om die momenten door te komen. “Ik wil boeken gaan lezen en schoolwerk doen. Al moet dat dus zonder laptop, dus ik ga college-aantekeningen uitschrijven op papier.”

Hoe dan ook: Samuel denkt dat hij na een week afzien, blij is dat hij het heeft gedaan. “Ik hoop dat ik ga inzien hoeveel tijd ik kwijt ben met mediagebruik. Tijd die ik kan besteden aan veel nuttigere dingen." Wat die nuttige dingen precies zijn, hoopt hij over een week te weten.

Beeld: Pixabay

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons