Duizend stukken van berouw

Blog van Annemarie van Heijningen

Als aanstormend echtpaar waren we druk met de gastenlijst. Hoe groot de groep ook werd, één persoon ontbrak: een ver familielid dat regelmatig bij mijn ouders bivakkeerde.

Een onbevangen man, vrolijk, meelevend en anders. Een ongeluk in zijn tienertijd had zijn brein beschadigd en de symmetrie van zijn gezicht geroofd. Hoewel ik hem frequent ontmoette, kwam ik domweg niet op het idee om hem te vragen op 
ons feest. Op de dag der dagen stond hij plots voor onze neus, als ongenode gast, tijdens de familiefotoshoot nog wel. Hij werd – ik durf het haast niet op te schrijven – beleefd de deur gewezen. “Dit moment is voor de daggasten. Stadhuis en kerk is uiteraard voor iedereen.” Trouwhartig als hij was, liet hij zich daar zien. De uitverkorenen poseerden met elkaar op het bordes. Zijdelings stond hij, een schuchtere steenworp bij de horde van honderd vandaan. 

Zeventien jaar na dato, kijkend naar deze foto, vallen mij de schellen van de ogen. Mijn hart breekt in duizend stukken van berouw, want ineens weet ik wie Hij is.
 We hadden Jezus uitgenodigd, maar toen Hij kwam in de gedaante van een sjofel persoon met scheve mond en harde stem, had ik Hem niet herkend.
 Wat moet het leven oom Harm hebben bezeerd. Altijd aansluiting zoekend en even zo vaak de boot weer gemist. Hoe graag zou ik hem nog bezoeken, voor een vergeef-het-mij-gesprek. Ik ben te laat. 
Hij is gestorven en veilig bij God. Rest mij niets anders dan om genade te smeken, om geopende ogen. Dat ik Jezus ontdek 
in de persoon die vandaag mijn pad zal kruisen. Dat ik niet in goddeloze ego-haast aan Hem voorbij zal gaan, maar stil zal staan en woordeloos te kennen geef: Heer, ik heb de tijd. Wees welkom, mijn leven is van U. 
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons