Ds. Nico ter Linden overleden

Auteur van 'Het verhaal gaat...' werd 81

in Christelijk Nieuws

De Amsterdamse dominee Nico ter Linden is afgelopen weekend op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Dat melden diverse media.

Ter Linden was vanaf 1975 bijna twintig jaar voorganger van de protestantse Westerkerk in Amsterdam. Hij schreef onder meer de serie Het verhaal gaat..., een hervertelling van de Bijbel, en maakte het televisieprogramma Op verhaal komen in de Wester voor de NCRV. Ook was hij columnist bij dagblad Trouw.

Nico ter Linden bevestigde in 1998 het huwelijk van prins Maurits en prinses Marilène, en doopte hun kinderen. Hij had – net als zijn broer dominee Carel ter Linden (84) –  een vrijzinnige opvatting van het geloof. Zo zei hij anderhalf jaar geleden in een interview met het Reformatorisch Dagblad: "Sommige mensen vragen mij: ‘Gelooft u dat God bestaat?’ Dan denk ik altijd aan het antwoord van Gerard Reve: Bestaan? Dat heeft God helemaal niet nodig. En: Ik houd het op de God van Psalm 82, die het in de vergadering van de goden superieur opneemt voor de humaniteit. Die God is niet zonder daden leverbaar. Soms heeft de kerk de waarheid van het Evangelie prachtig voorgeleefd, en soms ook krachtig verhinderd.”

De mooiste psalm vond hij Psalm 23, zei hij in datzelfde interview. "De Heer is mijn Herder. Dat is zo’n prachtige gedachte: de Herder Die het verloren schaap zoekt en vindt en telt.”

Beeld: Wikimedia

In 2014 was Nico ter Linden te gast in het EO-programma God in de Lage Landen. Bekijk hieronder het fragment.

'God in de Lage Landen' (2014)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons