Doodziek kind vertelt dat God echt bestaat

Hoe het leven van Natasja door haar zoon compleet verandert

in Mediatips

Natasja Verhagen maakt verschrikkelijke dingen in haar leven mee, waaronder de dood van haar oudste zoon. Kort voor zijn sterven vertelt hij zijn ouders dat God echt bestaat. Dat zorgt voor een verandering in Natasja's leven. In het pas verschenen boek God bestaat echt! beschrijft ze wat haar overkomen is.

“Jij had niet geboren moeten worden.” Haar moeder werpt het Natasja herhaaldelijk voor de voeten. Dat haar moeder meer om alcohol geeft dan om haar dochter, wordt pijnlijk duidelijk als haar moeder met een in het café opgedoken ‘vriendin’ bij Natasja thuiskomt om bier te drinken. Als de twee bierflesjes leeg zijn, hebben de vrouwen behoefte aan méér. De vriendin wil daar wel voor zorgen: haar zoon – net vrijgekomen uit de gevangenis – kan wel een nieuw kratje brengen. De betaling gebeurt in ‘natura’: voor de ogen van haar moeder en de vriendin verkracht hij Natasja, die op dat moment ziek thuis is. Als de 14-jarige om hulp roept, zeggen haar moeder en de vriendin dat ze zich niet moet aanstellen en ze lachen het voorval weg. “Mijn zoon heeft geen aids," zegt de vriendin.

Ongezond gezinsleven

Van een gezond gezinsleven is dan al langer geen sprake meer. Natasja's ouders gaan uit elkaar nadat haar vader een relatie is begonnen met een 18-jarig meisje. Haar foto staat al drie maanden op de schoorsteenmantel. Na de scheiding gaat Natasja's moeder steeds meer drinken. Het gebeurt een aantal keer dat vanuit het café naar haar huis wordt gebeld, omdat het niet goed gaat met haar moeder: ze moet opgehaald worden. Uiteindelijk wordt de alcoholverslaving haar dood.
 
Natasja leert Ricardo kennen en raakt met hem bevriend. Als ze 16 is, raakt ze zwanger en gaat ze op zichzelf wonen. Ze krijgt een knipperlichtrelatie met Ricardo, die drugsverslaafd en crimineel is. Als het vierde kind zich aandient, trouwt ze met hem.

Ernstige ziekte

In december 2003 wordt haar oudste kind, Jimmy, ziek. “Een griepje," zeggen artsen. Als Natasja de situatie niet vertrouwt, schrijft ze een brief naar een kinderarts. Ze somt daarin alle symptomen van de ziekte op en geeft aan wat ze heeft ondernomen. Ze wil weten of Jimmy migraine heeft, of dat er iets ergers aan de hand is. De reactie volgt snel: Jimmy moet direct naar het ziekenhuis komen. Daar krijgen ze slecht nieuws. Op een scan is een hersentumor te zien.

Als Jimmy kort daarna met zijn autootjes speelt, kijkt hij op en zegt hij: “Mam, God bestaat echt hè?” Hoewel Natasja niets met het geloof heeft, bevestigt ze het. Ze weet dan nog niet dat deze vraag haar leven voorgoed zal veranderen.
 
Diezelfde dag gaat de gezondheid van Jimmy, die dan in het ziekenhuis ligt, hard achteruit. Natasja en Ricardo zijn thuis, maar krijgen tegen elf uur ’s avonds het gevoel dat het niet goed met hun zoon gaat. Hij blijkt op dat moment gereanimeerd te worden, waarna hij naar het Sofia Kinderziekenhuis wordt gebracht. Daar volgt een operatie. De tumor wordt verwijderd, maar met Jimmy gaat het minder goed. Hij blijkt hersendood en de dokters geven 1% kans op herstel. Voor Natasja is dat genoeg om te bidden. Ze vraagt God om genezing en – als dat niet gegeven wordt – dat God dan met Zijn liefde de leegte vult. Tijdens het bidden wordt ze warm en ervaart ze een geweldige rust.
Het is het begin van een nieuw leven voor Ricardo en Natasja, waarin God een belangrijke plaats inneemt. Een dag later sterft Jimmy.

Levensverhaal

Natasja schreef samen met Corina Schipaanboord een boek met haar levensverhaal: God bestaat echt! (Scholten UItgeverij). Ze vertelt hierover in EO Live. Beluister deze radio-uitzending hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons