'Dode ezels vrezen geen hyena's'

Documentairemaker onderzoekt schaduwkanten van armoedebestrijding

in Mediatips

Op het vliegveld van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is iets geks aan de hand. Er vertrekt een vliegtuig met voedsel naar rijke landen, terwijl een ander vliegtuig voedselhulp brengt. In de documentaire Dead donkeys fear no hyenas gaat regisseur Joakim Demmer op onderzoek uit. 

Demmer begint aan een zoektocht die zes jaar zal duren, waarin hij de schaduwkanten van globalisering, armoedebestrijding en de wereldwijde run op landbouwgrond probeert te ontrafelen. De getuigenissen die hij hoort, worden steeds verontrustender. Plaatselijke journalisten die de misstanden onderzoeken, worden bedreigd. Demmer ontmoet slachtoffers die de angst voorbij zijn. “Dode ezels vrezen geen hyena’s,” zegt een medewerker van een natuurpark, die inmiddels in de gevangenis zit. Maar Demmer geeft ook investeerders en vertegenwoordigers van de Wereldbank gelegenheid hun kant van de zaak naar voren te brengen.

Explosieve situatie 
Onmisbaar is bij Demmers onderzoek de hulp van Argaw Asine, een Ethiopische onderzoeksjournalist die inmiddels zijn land heeft moeten verlaten. Ze schetsen zorgvuldig de oorzaken en de achtergronden van de explosieve situatie in Ethiopië. Geweldsuitbarstingen die hier het gevolg van zijn, worden in korte nieuwsberichten in westerse media vaak – zonder uitleg of context – samengevat als 'etnisch geweld'. 

2Doc: Dead donkeys fear no hyenas
Woensdag 17 januari, 23.00 uur, NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons