‘De onrust in Iran is een grote kans voor het evangelie’

Maar Iraanse voorganger uit Almere maakt zich ook grote zorgen

Farshid Seyed Mehdi, voorganger van de Iraanse kerk in Almere, maakt zich grote zorgen om zijn geboorteland Iran. Vooral nu er gevechten tussen burgers en het regime zijn uitgebroken. “Ik maak me constant zorgen en bid voortdurend dat God ingrijpt.” Tegelijk ziet hij openingen voor het evangelie.

Farshid, ook betrokken bij 222 Ministries – een organisatie die christelijke tv-programma’s maakt in Iran – ziet al langer dat levens van Iraniërs veranderen door het evangelie. Maar deze opstand opent volgens hem meer deuren. “Steeds meer mensen in Iran hebben genoeg van de islam. Ze komen er meer en meer achter dat ze jarenlang zijn misleid door hun geestelijk leiders, die allerlei wetten en regels bedachten die niet van God komen. Ze zien in dat ze helemaal niet dichter bij God komen, maar dat het met hen en hun land juist de verkeerde kant opgaat. Zij zeggen letterlijk: ‘We willen van alles worden, behalve moslim zijn.’ Sommigen verlangen naar een moderne variant van de islam, zoals in Turkije. Anderen willen echt God ontmoeten en zijn naar Hem op zoek, omdat ze weten dat ze van de regering geen hulp hoeven te verwachten. Daarom zie ik dit als een grote kans om Zijn naam te verkondigen in Iran.”

Grote revolutie

Tegelijk maakt Farshid (foto links) zich grote zorgen. Een opstand op deze schaal is volgens hem redelijk uniek in Iran. “Gevechten tussen politieke partijen zijn er in het verleden natuurlijk wel geweest, maar dit is een gevecht tussen burgers en het regime. Mensen zien hoe geld in de zakken van hoge pieten verdwijnt en hoe grote bedragen worden doorgesluisd naar Arabische landen rond Iran, met als doel de jihad te verspreiden. De burgers zijn daar de dupe van; jarenlang kende het land nauwelijks armoede. Maar de laatste jaren is het dagelijks leven ontzettend duur geworden en leven veel mensen onder de armoedegrens. Deze mensen staan nu op tegen het regime. Ze willen meer vrijheid, meer democratie en betere economische omstandigheden.”

Als de verkeerde mensen de verkeerde besluiten nemen, zou het volgens Farshid weleens op een grote revolutie kunnen uitlopen. “En dan? Gaan er nog meer slachtoffers vallen? Klapt het regime uit elkaar? Niemand die het weet.
En in de tussentijd is de vijand niet dom; die gaat rond als een leeuw om te zien wie hij kan verslinden. Daarom bid ik voortdurend dat God ingrijpt, dat mensen gered worden en er meer vrijheid van meningsuiting en geloofsvrijheid komt.”

Farshid Seyed Mehdi is voorganger van de Iraanse gemeente in Almere en betrokken bij 222 Ministries. Daarnaast staat hij op de kandidatenlijst van de ChristenUnie en wil hij zich ook via deze weg inzetten voor geloofsvrijheid en democratie in zowel Nederland als Iran. "Mijn gebed en hoop is dat Iranieërs via een referendum of via verkiezingen in vrijheid een eigen regering kunnen kiezen."

Hoofdbeeld: Wikimedia

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons