Christenvervolging, wat kan het mij schelen?

We klikken liever op een schattig poezenfilmpje

Berichten over christenen die worden vervolgd, zijn meestal niet de meest gelezen verhalen, ook niet op deze site. Sterker nog: het lijkt wel of ze ons niet echt raken.

Filmpjes van schattige kinderen die in de kerk een liedje zingen, een grappig poezenfilmpje of emotionele getuigenissen scoren over het algemeen stukken beter. Het lijkt wel of we met z’n allen op de Titanic zitten (u weet wel, die film die 20 jaar geleden in Nederland bezoekersrecords brak). De boot is allang op de ijsberg gebotst, we zinken, maar de muziek speelt gewoon door.

Doet het wat met je? Als je leest dat kerken in China worden opgeblazen door de overheid? Of wacht, sluit even een minuut je ogen, en beeld je in dat je Sitar bent, die zijn hele leven van vijf uur ’s ochtends tot vijf uur ‘s middags stenen moet bakken, als slaaf van een moslimbaas die zijn schuld steeds ophoogt. Hij komt er nooit vanaf en Sitars kinderen wacht hetzelfde lot. Maakt het je verdrietig, hopeloos? Voel je er iets bij?

Vlekken

Laatst liet iemand trots een pas gekocht truitje zien, voor maar 5 euro gescoord bij de Primark. Op mijn vraag wat dat rode vlekje was dat ik op de trui zag, keek ze me verbaasd aan. Rood vlekje? “O wacht dat is natuurlijk bloed van een van de uitgebuite naaisters die voor een hongerloon jouw koopje in elkaar moest zetten,” antwoordde ik. Ik zei het met een glimlach, omdat humor soms het beste werkt. Begrijp me niet verkeerd, dit is geen betoog van iemand die precies weet hoe het moet en alles perfect voor elkaar heeft. In mijn kast hangen ongetwijfeld ook kleren met rafelrandjes.

Klikken

Ook als christenen klikken we er op Facebook lekker op los. We worden verleid om van alles en nog wat te delen, te liken, te kopen… Verhalen als die van Sitar worden helaas vaak nauwelijks opgemerkt. En dat terwijl juist dit verhalen zijn die gelezen móéten worden. Juist voor zijn verhaal mogen we onze ogen niet sluiten, net zomin als voor de verhalen van duizenden mensen wereldwijd die worden onderdrukt, vervolgd, gemarteld en vermoord vanwege hun geloof. Of van anderen die worden uitgebuit voor ons comfort.

Deel de verhalen die er echt toe doen

Laat je raken

Prima, kijk dat schattige filmpje over poezen, geniet van het leuke kinderkoortje. Maar deel óók de verhalen die er echt toe doen. Wij blijven ze vertellen, ook al klikken er nog minder mensen op dan nu het geval is. Voor Sitar, en voor al die anderen die onze steun en ons gebed hard nodig hebben. Laat je raken door wat er echt toe doet. Al is het alleen maar om ons geregeld te realiseren dat het cruiseschip waarop we denken te zitten, eigenlijk een zinkend schip is.

Foto: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons