Bom onder altaar in Rotterdamse kathedraal

Honderden onontplofte bommen in havenstad

Naar alle waarschijnlijkheid liggen er nog honderden niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Opvallend is dat er vermoedelijk ook een bom onder een altaar in een kathedraal in de stad ligt.

Dit blijkt uit een recente digitale bommenkaart van de gemeente Rotterdam, schrijft het Algemeen Dagblad. Met name in de oude haven liggen tientallen bommen. Dit zijn er veel meer dan de geschatte 35 waar de stad tot nu toe van uitging.

Altaar

Joost Martens, adviseur beheer ondergrond van de stad, vertelt in een video dat er aanwijzingen zijn dat er ook een bom ligt verscholen onder het altaar in de Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam-West.
Gids Tom Remken die dagelijks rondleidingen in de kerk verzorgt, geeft aan dat de meeste mensen niet eens weten dat er een bom onder de kathedraal ligt. Hij vertelt het ze dan ook maar al te graag. Of de bom een gevaar vormt tijdens de kerkdienst? “Nee hoor, het is hier 100% veilig. De bom rust in vrede,” zegt Tom lachend.

Bomtapijt

De Maasstad is na het Duitse bombardement in 1940 meer dan tweehonderd keer aangevallen door de geallieerden. Uit onderzoek is gebleken dat tijdens de oorlog slechts 10 tot 15% van de bommen doel trof. Bovendien ging 1 op de 10 bommen niet af, waardoor er in Rotterdam nog een groots ondergronds ‘bomtapijt’ moet liggen.

Ontploffing

Angst dat een van de bommen alsnog tot ontploffing komt, is volgens Martens niet nodig. “Zolang de bodem niet wordt aangetast, kunnen de bommen gewoon blijven liggen."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons