Atheïsten bidden tóch – in crisissituaties

Blijkt uit nieuw Brits onderzoek

Familie en vrienden zijn de belangrijkste gebedsonderwerpen voor gelovigen. Belangrijker dan wereldproblemen als armoede of rampen. Niet-gelovigen bidden vooral wanneer ellende hen persoonlijk treft. Dat blijkt uit Brits onderzoek, schrijft The Guardian.

Als tweede reden om te bidden staat 'God danken', gevolgd door 'genezing' en 'vrienden'. Helemaal onderaan de lijst bungelen wereldproblemen als armoede en rampen. Dat blijkt uit een onderzoek van ComRes, in opdracht van de christelijke hulporganisatie Tearfund.

Voor niet-gelovigen zijn vooral persoonlijke crises of tragedie de belangrijkste reden om te bidden, waarbij 1 op de 4 respondenten aangeeft te bidden voor troost of nabijheid. The Guardian citeert de 64-jarige Henry, die zegt elke avond te bidden, knielend voor zijn bed, hoewel hij niet religieus is. "Ik maak me zorgen over veel dingen – is het een soort verzekeringspolis, bijgeloof, of is het toch meer?” Gelooft hij in God? “Ik weet het niet; ik zou mezelf omschrijven als een sceptische agnost.”

Soms voelt het hypocriet

Henry begint altijd met het zacht reciteren van het Onze Vader en bidt dan om bescherming voor zijn geliefden. “Soms bid ik voor specifieke mensen die lijden. Daarna is er een soort vage stilte, zonder concrete gedachten of gebeden."
Hij geeft aan geen idee te hebben of God zijn gebeden hoort, en ook geeft bidden hem geen beter gevoel. “Ik vraag me af waarom ik er niet mee stop. Soms voelt het hypocriet.”

'Blijf bidden voor wereldproblemen'

“We hoeven niet verbaasd te zijn over dit onderzoek,” zegt Rachel Treweek, bisschop van Gloucester. “Het laat iets zien van het menselijk verlangen naar het mysterie en de liefde van God, in het bestaan van alledag.”
“Het is vaak makkelijker te bidden voor mensen en situaties dichtbij huis,” laat Ruth Valeria van Tearfund weten. “Maar wij willen mensen juist aanmoedigen te blijven bidden voor wereldproblemen en God te vragen een einde te maken aan extreme armoede.”

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons