‘Alleen christenen begrijpen niet dat Christus geweldloos was’

10 citaten van Gandhi, die 70 jaar geleden werd vermoord

Vandaag is het precies zeventig jaar geleden dat Mahatma Gandhi (1869-1948) werd doodgeschoten. Geïnspireerd door de zogeheten Bergrede van Jezus Christus, preekte hij als hindoe en als politicus consequent geweldloosheid, onder andere via de beroemde 'Zoutmars' van 1930.

Gandhi is in het Westen vooral bekend om zijn levensfilosofie van 'vreedzaam verzet', oftewel 'satyagraha'. Het is dus wrang dat hij uitgerekend door geweld om het leven is gekomen: van dichtbij schoot de radicale hindoe Nathuram Godse op 30 januari 1948 drie kogels op hem af. Gandhi, die op weg was naar een gebedsbijeenkomst, stierf amper vijftien minuten later. Ter gelegenheid van zijn sterfdag selecteerden we tien pakkende – en soms prikkelende – nagelaten quotes van deze scherpzinnige denker:

1. “Het verschil tussen wat we doen en wat we kunnen doen zou voldoende zijn om het grootste deel van de problemen van de wereld op te lossen.”

2. “Alleen christenen begrijpen niet dat Christus geweldloos was.”

3. “De liefde eist nooit rechten op, zij geeft ze altijd. De liefde lijdt steeds, koestert nooit wrok, wreekt zichzelf nooit.”

4. “Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker.”

5. “Alleen de waarheid zal standhouden; al het andere wordt door de vloed van tijd weggeveegd."

6. “Gebed is de sleutel van de ochtend en de grendel van de avond."

7. “Iemand kan je alleen je zelfrespect afnemen als je het hem geeft.”

8. “Het gebed is geen ijdel pleziertje van oude vrouwen. Als men het juist begrijpt en benut is het het machtigste middel tot de actie.”

9. “De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht.”

10. “De geest wordt onzuiver als het hart niet gewassen wordt door gebed.”Beeld: Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons