7 x Bram Rebergen

'Ik ga af op wat mijn hart me ingeeft en maak keuzes met mijn hoofd'

Bram Rebergen (53) is directeur van de jongerenorganisatie Youth for Christ. Hij is daarnaast bekend als spreker op onder andere EO-Jongerendagen. “Het raakt me diep te weten dat een groot deel van onze jongeren niet meer opgroeit in een omgeving waarin het evangelie op een natuurlijke manier deel uitmaakt van hun leven.”

1. Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Er zijn meerdere Bijbelverhalen die me enorm boeien. Maar het verhaal van de confrontatie tussen de wetgeleerden, Jezus en de overspelige vrouw is wel een van de meest indringende. Het is een bijzonder kernachtig verhaal. Het zegt alles over de manier waarop wij mensen elkaar vaak behandelen en de totaal andere benadering van Jezus.”

2. Op wie ben je weleens jaloers?
“Ik heb niet een bepaald persoon voor ogen op wie ik jaloers zou kunnen zijn. Maar ik ben wel jaloers op mensen die zonder elke vorm van zekerheid durven te gaan voor iets waarvan ze overtuigd zijn. En dat tegen elke prijs.”

3. Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Ik denk dat het voor elk mens verfrissend en verrijkend is om zichzelf regelmatig wat reflectieve vragen te stellen. Klopt het eigenlijk nog wel wat ik zeg? Wat ik denk, veronderstel of geloof?”

4. Wat wilde je als kind worden?
“Eigenlijk wist ik nooit goed wat ik echt wilde. Heel lang dacht ik dat ik beroepsmilitair wilde worden. Even ben ik militair geweest tijdens mijn dienstplicht, maar na mijn herhalingsoefeningen had ik dat wereldje wel gezien.”

5. Wie zou jij weleens de oren willen wassen?
“Ik kan me flink ergeren aan mensen die de onbedwingbare neiging hebben in complete onverschilligheid allerlei vooroordelen over christenen en hun geloof uit te spreken. Helemaal als ze tegelijkertijd laten merken dat ze er totaal geen inhoudelijke kennis van hebben. Daarmee camoufleren ze hun eigen platheid.”

6. Wat ontroert je?
“Als iets in of tussen mensen na opgelopen schade, verdriet, gemis, misbruik of pijn weer heel wordt. Als er herstel plaatsvindt van relatie, hart en ziel.”

7. Volg je je hoofd of je hart?
“Tja... het klassieke dilemma. Ik ga af op wat mijn ‘hart’ me ingeeft en maak keuzes met mijn hoofd.”

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons