‘We merken niet altijd op hoe gelukkig we zijn’

Kunstenares Wilma Veen maakte een boek over geluk

Hoe word je gelukkiger? Kunstenares Wilma Veen (1967) schreef er een boek over: Ik geluk jou. “Het is goed om bewust te bedenken waarvoor je dankbaar bent.” 

De titel van je boek luidt: ‘Ik geluk jou: hoe word ik (ietsje) gelukkiger’. Waarom heb je niet gekozen voor ‘Zo word je helemaal gelukkig’?
“De woorden ‘ik’ en ‘jou’ zijn verbonden met geluk. Je eigen geluk is niet te vergroten als je de ander buitensluit. Een van de tips uit mijn boek is om, als je je depressief voelt, juist iets voor een ander te doen. Als je naar iemand luistert, gaat het er niet meer om of jij wel genoeg aandacht krijgt, maar om hoe je iemand anders kunt helpen en inspireren. Ik heb het woord ‘ietsje’ gebruikt omdat we vaak al heel gelukkig zijn, maar dit door stress, drukte en ziekte niet altijd opmerken. Vaak denken we aan wat beter had gemoeten en willen we alleen maar meer, verder en groter. Zo ben je diep vanbinnen niet echt gelukkig. Terwijl het juist zo goed is om bewust te bedenken waarvoor je dankbaar bent. Dat probeer ik ook elke ochtend te doen. Ik bedenk dan drie dingen om voor te danken.” 

Maar wat als je nergens aan toekomt omdat je genoeg hebt aan je eigen problemen?
“Dat we denken genoeg aan onszelf te hebben, is onze grootste valkuil. Het is niet zo zwart-wit. Als je tijd nodig hebt voor herstel, op welk vlak dan ook, moet je die tijd zeker nemen. Maar je moet wel oppassen dat je niet in een spiraal terechtkomt en puur met jezelf bezig blijft. De hele dag vrijwilligerswerk doen, is niet nodig; je kunt simpelweg iemand bellen en vragen: ‘Hoe gaat het met jou?’ Ik geluk jou probeert te helpen om positiever te worden.”

De hele dag vrijwilligerswerk doen, is niet nodig; je kunt simpelweg iemand bellen en vragen: ‘Hoe gaat het met jou?’

Er zijn al boeken vol geschreven over geluk. Wat maakt dit boek anders?
“Het is een inspiratieboek dat inzichten biedt over geluk, ontstaan vanuit mijn grootste passie: schilderen, en anderen inspireren positief te zijn. In het boek vind je schilderijen met korte gedichten waarin elk woord betekenis heeft. Ze beelden uit wat geluk is. Een van de gedichten gaat bijvoorbeeld over tranen. Daarin staat: ‘Zeg vooral iets positiefs, troost me met iets liefs.’ Dat is wat je nodig hebt op zo’n moment. Het zijn de kleine dingen die je helpen geluk te beleven.” 

Het nieuwe jaar staat bijna voor de deur. Hoe kunnen we met jouw boek in 2018 gelukkiger worden?
“Het boek beschrijft hoe je de zogeheten ‘gelukspieren’ kunt trainen. Dat zijn het hoofd, het lichaam en de ziel. Voor je hoofd is het bijvoorbeeld belangrijk dat je bewust geniet van alles wat goed gaat. Bedenk hoe je zo veel mogelijk kunt doen waarin je goed bent. Je lichaam kun je verbeteren door te bewegen. Dan komt het gelukshormoon endorfine vanzelf vrij. Zelf ben ik dit gaan trainen door gedurende een periode steeds vroeger op te staan om te hardlopen. In die vroegte zoek ik ook verstilling. Ik bid, lees en schrijf. Zo versterk ik de ‘gelukspier’ van mijn ziel en kan ik de dag gelukkig beginnen, ondanks alles wat er op mijn bord ligt.”

Ben je zelf gelukkig?
“Jazeker! Vooral als ik anderen kan inspireren om gelukkiger te zijn. Juist omdat het leven ook zo zwaar kan zijn. Al blijf ik er ook naar verlangen mezelf te verbeteren. Dat is helemaal niet erg. We moeten een beetje geduld hebben met onszelf.”

Bekijk hier meer over het boek van Wilma.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons