Waarom Tim Keller Jezus met een biljartbal vergelijkt

7 verrassende quotes uit zijn boekje ‘Kerstboodschap’

In zijn recent verschenen boek Kerstboodschap. Het geheim van de geboorte van Christus zet ds. Tim Keller (senior pastor van Redeemer Presbyterian Church in New York City) uiteen wat Jezus’ komst naar deze wereld betekent voor mensen anno nu. Visie selecteerde zeven citaten uit dit verrassende boek.

• “Kerst is, net als God Zelf, tegelijkertijd wonderbaarlijker en bedreigender dan we ons kunnen voorstellen.”

• “Kerst betekent dat we zozeer verloren zijn, zozeer onbekwaam om onszelf te redden, dan niets minder dan de dood van de Zoon van God zelf ons kan redden.”

• “Op alle momenten waarop je Jezus ziet optreden in de evangeliën, zie je dat Hij mensen in beweging zet. Hij is als een enorme biljartbal.”

Heb je de dood in de ogen gekeken? Hij ook!

• “De leer van Kerst, van de vleeswording (d.w.z.: God werd mens, red.), is dat Jezus echt en volkomen God was én echt en volkomen mens. Weet je hoe uniek dat is onder alle wereldfilosofieën en -godsdiensten? (-) Kerst laat je een God zien die totaal anders is dan de goden van de andere religies. Ben je bedrogen? Heb je te maken gehad met eenzaamheid? Zat je totaal aan de grond? Heb je de dood in de ogen gekeken? Hij ook!”

• “Het feit dat God mens werd en Zijn grootheid aflegde, betekent dat je niet bij voorkeur het gezelschap zou moeten zoeken van mensen uit de wereld van glitter en glamour, die zo hun contacten hebben en deuren voor je kunnen openen. Je moet bereid zijn om naar de mensen toe te gaan zonder macht, zonder schoonheid, zonder geld. Dat is de kerstgedachte, omdat God een van ons werd."

• ”De reactie van koning Herodes op Christus (Herodes wilde het Kind uit de weg ruimen, red.) is in zekere zin een plaatje van onszelf.”

• “Als de christelijke boodschap gehoord hebt en die niet op enig moment (net als Maria, red.) ook moeilijk te geloven vond, weet ik niet zeker of haar wel ooit echt begrepen hebt. (-) Als je nog nooit stilgestaan hebt bij het evangelie met het idee dat het belachelijk, onmogelijk en niet te bevatten is, dan denk ik niet dat je het al volledig hebt begrepen.”

Verrassende perspectieven

Kerstboodschap is de vertaling van Hidden Christmas uit 2016. Hierin zet Tim Keller (LINK) uiteen wat de geboorte van Christus betekent voor ons, anno nu. Allereerst theologisch, maar ook praktisch: welke consequenties heeft Gods komt naar deze wereld voor ons leven van alledag? Ook als je denkt dat je het verhaal over Jezus’ geboorte inmiddels wel door en door kent, biedt Kellers kleine maar diepgravende boekje veel verrassende perspectieven en mooie gedachten.

N.a.v. ‘Kerstboodschap. Het geheim van de geboorte van Christus’, Tim Keller, Van Wijnen, 144 blz., € 14,95

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons