'Waarom je Fred van personeelszaken niet hoeft te zoenen'

7 tips voor de eerste werkweek van januari

Als je collega’s hebt, is de eerste week van januari traditioneel de moeilijkste van het jaar. Hoe beweeg je mee in die grote, onzekere dans van nieuwjaarswensen op kantoor? Tijd voor duidelijkheid! Zeven gouden tips voor een prachtig nieuw begin.

Tip 1: Begin er tijdig over

Wacht niet tot januari maar gooi de boel open voordat je met kerstvakantie gaat: “Jongens, die nieuwjaarstoestand. Zullen we afspreken dat we daar gewoon mee stoppen?” Of iets minder dwingend: “Ik weet soms niet wie ik wel of niet moet zoenen op 1 januari, hoe doen jullie dat?” (Oké, dit is vooral een tip voor volgend jaar, goed onthouden).

Tip 2 a: De zoener wint

Wat je ook doet, niet aarzelen. Als je hapert, gaat het geheid mis. Wil je onhandig sociaal gedoe voor zijn? Geef uit eigen initiatief drie zoenen. De eerste reflex van je collega’s is om die gewoon in ontvangst te nemen. Levert je hooguit later een mailtje op van iemand die er niet van gediend was (voor diegene haal je dus nooit meer koffie).

Tip 2 b: De afhouder wint

Wat geldt voor zoenen, geldt net zo goed voor afhouden. Als jij iemand een goed nieuw jaar wenst en subtiel afstand houdt, komt de ander niet in de verleiding er drie zoenen bij te geven. Mensen die vervolgens mailtjes sturen dat ze graag wilden zoenen, moet je de rest van het jaar in de gaten houden (en ontlopen).

Tip 3: Wees op tijd

Zorg dat je de eerste week van januari extreem vroeg op je werk bent. Het initiatief, en de bijbehorende lastige afwegingen, ligt dan bij de ander. Je kunt ook altijd doen alsof je in een ingewikkeld telefoongesprek verwikkeld raakt als je Fred van personeelszaken aan ziet komen (met een rare snor, dus die ga je zéker niet zoenen).

Tip 4: Simuleer een besmettelijke ziekte

Teken een korst in je mondhoeken, grom zo nu en dan iets onsamenhangends en meet jezelf een licht slepende tred aan. Je bent gegarandeerd ontslagen van welke sociale verplichting dan ook. Zorg dat je een goed verhaal hebt als het na een week plotseling allemaal voorbij is.

Tip 5: Maak het een principe

Er zijn heel veel redenen aan te dragen waarom je niet meedoet aan de gekte rond nieuwjaarswensen, die bovendien je imago als fatsoenlijk en principieel mens een oppepper geven. ‘Ik zoen alleen mijn vrouw / man’, ‘Ik wens jullie elke dag het beste, ik wil dat niet beperken tot één moment’, ‘Ik houd zo veel van jullie, ik ben bang dat ik moet huilen als ik jullie een hand geef’, ‘Er is nog zo veel honger / oorlog / armoede / onrecht / ellende op de wereld, ik kan nu niet iedereen vrolijk de beste wensen toewensen’ (gebruik deze laatste eventueel als kans voor het evangelie: ‘ik ken iemand die daar iets aan kan doen, ken jij die ook?’ Grote kans dat ook dan het zoenen achterwege blijft).

Tip 6: Maak er iets origineels van

‘De beste wensen’ is nogal een luie wens: je neemt niet de moeite om ook maar iets uit te leggen. Verzin zelf iets, dan zet ik er wel ‘de beste’ voor. Dat kan anders. ‘Dat de krenten en rozijnen overvloedig in je levensoliebol te vinden zullen zijn’, ‘dat je leven gevrijwaard zal blijven van dichte mist op oudejaarsavond’, ‘dat je altijd vreugde zult vinden in je tien vingers’, ‘dat je grapjes dit jaar nooit zullen doodslaan als de champagne in een vettig glas’. Maak een feestje van die wensen, dan neem je al die zoenen gewoon voor lief.

Tip 7: Stickeren

Toegegeven: het is een paardenmiddel, maar zo’n sticker maakt op trumpiaanse wijze precies duidelijk hoe je het wilt hebben. Ideaal voor minder fijnbesnaarde collega’s, super handig om Fred op afstand te houden. Eigenlijk is dit gewoon de ultieme tip. Download hieronder de stickers en plakken maar! (zelf lijm toevoegen)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons