Vanavond in 'De Tafel van Tijs':

Gaat het er te hard aan toe op sociale media? En: migrantenvrouwen aan de schandpaal genageld in appgroepen

in Mediatips

Vanavond om 21.10 uur is er een nieuwe aflevering van De Tafel van Tijs. Deze keer is er aandacht voor migrantenvrouwen die aan de schandpaal genageld worden in appgroepen omdat ze zich onzedelijk zouden gedragen, de vraag of het er op sociale media niet te hard aan toe gaat, en of het nodig is om toestemming te vragen voordat je seks met iemand hebt.

Negatieve reacties op Facebook, Twitter of Instagram: het is aan de orde van de dag. Maar deze week bleek uit onderzoek dat Nederlanders al deze negativiteit op sociale media meer dan zat zijn. Marianne Zwagerman legt uit dat we ondanks de hardheid vooral heel blij moeten zijn met nieuwe media.

Appgroep

En: aan de schandpaal genageld worden, omdat je je onzedelijk zou gedragen. Het overkomt veel vrouwen van voornamelijk Marokkaanse en Turkse afkomst. In appgroepen met duizenden mensen worden de vrouwen belaagd omdat ze volgens anderen niet kuis genoeg zouden zijn. Shirin Musa van Femmes for Freedom en opiniemaker Izz ad-Din Ruhulessin luiden daarom de noodklok over de onvrijheid van veel migrantenvrouwen.

Toestemming

Toestemming vragen aan de ander vóórdat je seks met elkaar hebt: in Zweden is het straks verplicht. Maar is dat wel zo'n goed idee? Onderzoeker Rik Torfs en hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad Sjirk Kuijper vertellen waarom ze hun bedenkingen hebben bij dit plan.

De Tafel van Tijs, donderdagavond 21 december, 21.10 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons