Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

"Moeten we als Nederland hetzelfde doen?"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zoals verwacht Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Hij gelooft dat het besluit goed is voor het vredesproces.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem, dat nu wordt bezet door Israël, als hun hoofdstad. Door de stad nu als hoofdstad van Israël te erkennen, gooit Trump olie op het vuur, vinden veel critici. 

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël staat haaks op het beleid van Trumps voorgangers. Hoewel het Amerikaanse Congres in 1995 al besloot om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad, vond men dat de gewijzigde status van Jeruzalem alleen officieel tot stand kon komen na onderhandelingen met de Palestijnen. Voorwaarde was dat de wijziging moest leiden tot een blijvende oplossing voor de status van Jeruzalem. Presidenten hielden de afgelopen jaren de uitvoering tegen omdat niet aan deze voorwaarde kon worden voldaan, en, volgens hun, de nationale veiligheid in geding was.

Trump zei dat Amerika ‘sterk betrokken’ blijft bij het helpen om tot een vredesovereenkomst te komen tussen Israël en de Palestijnen. Hij staat ook nog steeds achter de zogenoemde Tweestatenoplossing met een aparte Joodse en Palestijnse staat. 

"De Bijbelse beloften kunnen pas uitkomen als Jeruzalem onverdeeld in handen is van Israeël"

"De Nederlandse ambassade hoort in Israël"
Het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad is een verkiezingsbelofte van Trump. Critici zeggen dat hij dit doet om de religieus-rechtse inwoners van Amerika tevreden te stellen, een belangrijk deel van zijn kiezers. De ‘Evangelicals’ geloven dat de Bijbelse beloften pas kunnen uitkomen nadat Jeruzalem onverdeeld weer in handen is van Israël.

Ook Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) juicht het besluit van Trump toe en hoopt dat Nederland hetzelfde zal doen. In het Radio1-programma Dit is de Dag zegt hij de paniek niet te begrijpen: “Ik snap de ophef niet zo. Tot nu toe heeft elke president van de Verenigde Staten gezegd dat de ambassade terug moet naar Jeruzalem. Het enige verschil is dat Trump het lijkt te gaan doen. De VS zal de ambassade in West-Jeruzalem zetten, niet in het Oostelijke deel dus de Tweestatenoplossing blijft nog steeds intact. Het besluit van Trump zit het vredesproces niet in de weg."

Naast Voordewind reageert ook PVV-leider Geert Wilders enthousiast. Hij vindt het Amerikaanse besluit ‘fantastisch nieuws’. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet spreekt van een ‘prima plan’ om de Nederlandse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Ook Kees van der Staaij (SGP) is blij met het besluit. “Van harte steun voor Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël. Ook de Nederlandse ambassade hoort in Jeruzalem!”.


Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) denkt hier, net als de rest van de Tweede Kamer, heel anders over. Hij vindt het ‘zeer onverstandig en contraproductief’. Hoewel de kamerleden van de ChristenUnie zeer uitgesproken zijn over het besluit, heeft Zijlstra niets vernomen van de christenunieleden in het kabinet.  

Ook SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut reageerde niet blij: "Ik vind het echt gevaarlijk. Trump plaatst een regelrechte bom onder het precaire en fragile vredesproces tussen de Israëlieten en Palestijnen. Jeruzalem is een gevoelig onderwerp voor zowel joden, moslims als christenen. Het is voor iedereen speciaal. Hij lijkt nu alles op te blazen. Hier kan geweld uit ontstaan en hij maakt een Tweestatenoplossing onmogelijk.”

Israel juicht besluit Trump toe
De Israëlische premier Netanyahu noemt het besluit van Trump ‘historisch’. Hij zei dat elk vredesverdrag met de Palestijnen de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël moet inhouden. Netanyahu roept andere landen op het Amerikaanse voorbeeld te volgen en dus ook de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.


Trump heeft geen datum genoemd, maar volgens zijn staf kan het proces van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv drie tot vier jaar duren.

 

President Donald Trump over Jeruzalem

(Vanaf 4:40)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons