‘The Good Million’ stopt bij 72.000 euro

“Ik begon echt te geloven dat 1 miljoen haalbaar was.”

“De teller staat nu op € 72.000. Een bizar bedrag, maar niet genoeg om het weekbedrag te verdubbelen. Voor mij stopt de challenge nu dus.” Dit weekend kwam er na 15 weken een einde aan The Good Million van Margriet van der Woerd. Sinds augustus is ze bezig om elke week een bedrag te verdubbelen, om zo in twintig weken van 1 euro 1 miljoen te maken. De opbrengst gaat naar Stichting Bootvluchteling.

Vorige week bleek het al lastiger om het beoogde bedrag binnen te halen. Margriet ging het weekend in met 41.000 op de teller, op zondagavond moest dat 54.000 zijn. De groep betrokken mensen zette met succes de schouders eronder om meer geld in te zamelen: in 48 uur tijd kwamen er duizenden euro’s bij.  Die maandag, nadat ook de weekendtransacties bij de banken verwerkt waren, bleek dat de The Good Million nóg een week door kon gaan. Het werd de laatste week, want afgelopen maandagochtend stokte de teller bij 72.000 euro in plaats van de beoogde 108.000.

Haalbaar

Vanaf het begin groeide het bereik van The Good Million boven verwachting. “Het ging sneller dan ik had gedacht. Daardoor begon ik te geloven dat 1 miljoen écht haalbaar zou zijn,” vertelt Margriet.  “Maar de rek is er nu uit. De meeste volgers hebben al een of meerdere donaties gedaan en ik ben blij met de aandacht die het gekregen heeft. Maar het grote publiek bleef uit.”

Dubbel

Voor Margriet is de challenge nu afgelopen. “Dat is een heel dubbel gevoel. Ik vind het heel jammer, absoluut! Het doel was 1 miljoen en dat wilde ik graag halen. Maar daarmee heb ik de lat ook heel hoog gelegd. Ik moet mezelf er wel aan blijven herinneren dat €72.000 ook een fantastisch bedrag is.”

Persoonlijke challenge

The Good Milllion heeft Margriet meer opgeleverd dan alleen een flinke donatie aan Stichting Bootvluchteling. “Het was voor mij ook een persoonlijke challenge. Ik heb dingen gedaan die ik anders niet zou doen. Normaal treed ik niet zo op de voorgrond en vraag ik niet snel om iets. In die zin was The Good Million voor mij ook heel leerzaam en ik hoop dat ik daar iets van houd nu het afgelopen is.”

"Ik moet mezelf er wel aan blijven herinneren dat €72.000 ook een fantastisch bedrag is."

Kracht van kwetsbaarheid

“Ik geloof heel erg in de kracht van kwetsbaarheid. Dat heb ik tijdens de The Good Million gedaan door het ook te delen als het wat minder ging. Ik vind het heel mooi als anderen het doen, maar in de praktijk voelt het heel naakt, het is eng. Sociale media kunnen heel oppervlakkig zijn. Tijdens The Good Million merkte ik dat het ook connecties brengt. Als iemand vanuit het hart reageert, ontstaat er echt verbinding.”

Vijf maanden vooruit

Nu de challenge ten einde is, is Margriet vooral bezig met de afronding. Ze komt net terug van een gesprek met Stichting Bootvluchteling over het einde van de actie. “Momenteel richt de stichting zich vooral op het mentale welzijn van de mensen in de kampen. Juist met de winter op komst in een situatie die uitzichtloos kan zijn, is psychosociale zorg belangrijk.” Margriet vertelt dat de stichting meestal per maand vooruitkijkt. “De vorige keer dat ik met ze sprak vertelden ze dat ze door konden gaan tot Kerst. Met de 72.000 euro van The Good Million kunnen ze de komende vijf maanden hun psychosociale missie in kamp Moria voortzetten.”

Pareltjes

Margriet kijkt terug op een periode met veel leuke, bijzondere momenten. “Er zaten echt pareltjes tussen. Zo is er een meisje die klokken beschilderde om te verloten. Het raakte mij extra dat ze zelf net schoon is van leukemie. En ik vond vorig weekend, toen ineens zoveel geld binnenkwam heel bijzonder. Het leek onmogelijk, maar het lukte toch. Met heel veel mensen samen kun je echt iets moois bereiken.”

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons