Op pad in de christelijke bubbel

Van dorpshuis tot theater in Reimerswaal

Er zijn plekken in Nederland waar opvallend veel christenen wonen. De Zeeuwse gemeente Reimerswaal bijvoorbeeld, waar de biblebelt zo’n beetje begint. Visie magazine ging twee dagen kijken hoe het is om te leven in een ‘christelijke bubbel’. 

In Christ United

Samen met een aantal andere Zeeuwen vormen Vincent en Arnoud van der Griend al tien jaar de praiseband In Christ United. Sinds een jaar oefenen ze in een zelfgemaakte, tegen geluidsoverlast geïsoleerde oefenruimte, in de tuin van een van de bandleden, in Kapelle. Die ruimte staat vol met instrumenten en apparatuur: een synthesizer, een drumstel, gitaren, en een mega-computerscherm.


Tien jaar geleden ontstond de band als uitprobeersel. Het begon in een dorpshuis en eindigde in een vol theater. De band is een uit de hand gelopen hobby, zeggen ze zelf. Vincent is werkvoorbereider bij een constructiebedrijf, Arnoud verkoper van landbouwbanden- en wielen. Daarnaast werken ze zo'n 15 uur per week, onbezoldigd, voor In Christ United. 

In al die jaren is de missie hetzelfde gebleven: Gods liefde in de spotlights zetten. De band bestaat uit leden die lid zijn van verschillende kerken – van gereformeerd tot evangelisch – uit Reimerswaal en omstreken. De naam van de band is veelzeggend. 

Arnoud: “Sommigen hebben ouders die lid zijn van de gereformeerde gemeenten.” Vincent: “Maar die diversiteit is onze kracht. Want samen zijn we één. We hebben allemaal ons eigen verhaal, maar als band versmelt alles. Onze bezoekers komen óók uit alle kerken uit de regio, van evangelisch en katholieken tot de leden van de gereformeerde gemeenten. Maar er komen ook niet-christenen op onze optredens af. We treden op in kerkdiensten of geven concerten in kerkgebouwen.”

'We willen Gods liefde in de spotlights zetten'

Het muzikale aanbod is divers: van Opwekking tot Liedboek voor de Kerken. Of we zetten oude gezangen op nieuwe arrangementen, zoals 'Vanwaar zijt gij gekomen' en ‘Al wie dolend in het donker’. Hoogtepunt tot nu toe waren de vier kerstoptredens in het theater van Goes: twee keer voor 550 man muziek maken, ja, dat was wel het einde. De nuchtere Zeeuwen kijken trots. En dit jaar doen ze het weer. 

Vinden ze het fijn dat hier veel christenen wonen? Vincent: “Eigenlijk heb ik het helemaal niet door dat ik in een christelijke omgeving woon. Misschien vinden we het normaal, omdat we hier vandaan komen. Maar het benauwt me niet. En fijn is het wel, want daardoor hebben we een band.” Maar, relativeert hij, er wonen niet alleen maar kerkgangers in de straat. “Er wonen ook Poolse en Turkse mensen in de buurt.” Ook Arnoud vindt het fijn om in een christelijke regio te wonen. “Met onze band willen we onze gelovige bezoekers vullen met het evangelie. En mensen die wat meer aan de rand van de kerk staan, proberen we óók te bereiken met onze muziek. Misschien planten we wel een klein zaadje.”

Lees de hele reportage deze week in Visie.

Mini-documentaire: Debora Dijkstra

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons