Oog voor het briljante lichaam

Nieuwe serie 'Topdoks'

in Mediatips

In een gloednieuw seizoen van ‘Topdoks’ steken presentatrice Rachel en dokter Elbert opnieuw de handen uit de mouwen. Op de spoedeisende hulp, bij de brandweer, de reddingsbrigade en in het Topdokslab bewijzen Rachel en Elbert opnieuw hoe briljant het lichaam is.

Naast de vertrouwde items kent het tweede seizoen van het EO-kinderprogramma ook nieuwe onderdelen. Zo volgen Rachel en Elbert een paar kinderen van wie het lichaam nét even anders werkt, zoals in aflevering drie met Claire. Zij heeft een heel bijzondere (omkeerplastiek-)prothese. Ook is er dit jaar een special over puberteit.

“Het menselijke lichaam is geniaal”, vertelt Rachel. “Daar verbaas ik me steeds weer over. In de nieuwe afleveringen komen we erachter hoe onze zenuwen werken en meten we de lengte van onze aderen. Zo indrukwekkend! Ook laten we zien hoe Elberts’ overvolle blaas eruitziet op een röntgenfoto en zien we wat er gebeurt als ik twee dagen mijn tanden niet poets.”

Nieuwe onderdelen

Dit seizoen zijn er twee nieuwe onderdelen. In ‘Je zal het maar hebben’ volgen we kinderen met een bijzondere aandoening als diabetes, spasticiteit en omkeerplastiek. Zo volgen we in aflevering 3 de dertienjarige Claire bij wie omkeerplastiek is toegepast. Een unieke ingreep waardoor ze nu een heel bijzondere prothese heeft. En in het item ‘Ontdekking’ duiken we het laboratorium in waar Rachel en Elbert ons onder andere laten zien hoe de röntgen zijn ontdekt.

Experimenten en ontdekkingen

Topdoks’ leert haar kijkers op een leuke, laagdrempelige manier hoe veelzijdig het lichaam is. De elf nieuwe afleveringen zitten boordevol grappige experimenten, nuttige ontdekkingen en spannende tests. Met ‘gidsen’ Rachel en Elbert is de reis door het lichaam nooit saai. Het tweetal loopt mee met artsen, strijdt om de winst in lachwekkende ‘battles’ en ervaart zelf hoe het is om patiënt te zijn.

Special

Op 18 februari wordt er een Topdoks Special uitgezonden over puberteit. Wat verandert er allemaal in het lichaam tijdens de puberteit? En waarom verandert het allemaal?

Topdoks, van 3 december t/m 25 februari, elke zondag om 17.25 uur op NPO Zapp
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons