Nieuwe keuken

Blog van TimZingt

“Ik heb al een tijdje niets van je gehoord.” Hope kijkt me aan vanaf zijn zomerse foto. Ik zit gebogen over keukengidsen en lees over stoomovens en vaatwassers.

“Ik heb ook al lang niets van jou gehoord!” blaf ik terug. “Ik kreeg onlangs een brief die je schreef in februari 2017! Die heeft er dus een half jaar over gedaan. Lekker trage postduiven! Was je te druk met het afzetten van Mugabe?”

“Ik woon in Ghana,” zegt Hope. “Afrika is Afrika,” brom ik, “één pot nat. Ik dacht trouwens laatst nog aan je: ik heb een mooi bedrag in het kerstfonds gestopt. Daar krijgt de strijkstok een flesje wijn van en jij een mooi kerstcadeau, van wat er overblijft. Je krijgt je cadeau rond Pasen als het met dezelfde postdienst wordt verstuurd. Ik zoek trouwens een nieuwe keuken uit.”
“Is die oude stuk?” vraagt Hope. Ik zucht: “Nee, dat niet. Hier moet je gewoon af en toe een nieuwe keuken. Dan is de kleur van de deurtjes gedateerd of laat de kit los en dan willen we een nieuwe. Ik twijfel nog over de vaatwasser: groot of klein. Groot is handig met Kerst als we van zo veel borden eten.”

“Wat kost dat?” vraagt Hope. Auw. Moet ik eerlijk zijn? “Te veel,” mompel ik. Stilte. Ik voel me betrapt. “Weet je Hope, ik vind het eigenlijk heel erg dat ik door de sponsorclub uitvoerig bedankt word voor mij royale kerstgift terwijl ik bijkans het duizendvoudige uitgeef aan een... keuken. Dan kan ik nog honderd rondjes gaan rennen in de Sahara voor het goede doel, maar dit blijft absurd. En dan straks ook nog Kerst gaan vieren.”

Hope glimlacht: “Ben je rijk, geniet je er niet van! Weet je wat het is: jullie denken dat jullie het zelf verdienen in plaats van ontvangen. Daardoor kunnen jullie zo moeilijk delen. Maar dát is de kerstboodschap: ontvangen van een kind, ontvangen áls een kind. Onverdiende gunst, onbevangen ontvangen. Je krijgt het zomaar. In dat opzicht zijn we allebei sponsorkindjes!” Hope springt op: “Ik zou gaan voor de grote vaatwasser. Doei!”
“Waar ga je heen?” piep ik.
“Ik heb corvee... afwassen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons