Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Mijn vrouw heeft genoeg van mijn moeder’

Tips van therapeut Jaap van der Meiden

Mijn vrouw Ria wil niet meer mee naar mijn ouders. Ze heeft het helemaal gehad met hen, zegt ze. Of eigenlijk vooral met mijn moeder. Het heeft eigenlijk nooit zo geklikt tussen die twee, maar onlangs liep het echt uit de hand. Het is over, zegt ze: “Voortaan ga je maar alleen!”

Deel:

Er zijn heel wat redenen waarom Ria de relatie met haar schoonmoeder wil stopzetten. Ze voelt zich bedreigd en geïntimideerd. “Mijn schoonmoeder kan mijn man gewoon niet loslaten. Ze is zo bezorgd, dat ze mij voortdurend wil vertellen hoe ik met hem moet omgaan.” Ria is uitermate gevoelig voor de inmenging van haar schoonmoeder in haar leven. Gelukkig is zowel Ria als haar schoonmoeder bereid om, uiteraard in aanwezigheid van de man van Ria en haar schoonvader, een open gesprek met elkaar te hebben.

Bom onder haar huwelijk

Ik krijg in dit gesprek de gelegenheid duidelijk te maken dat een voortschrijdende verwijdering een groot gevaar voor het welslagen van het huwelijk zou vormen. En daar zullen vooral de kinderen uit dit jonge gezin de consequenties van dragen. De schoonmoeder van Ria zet het huwelijk van haar zoon immers op scherp als ze de vrouw van haar zoon niet accepteert. En Ria legt een bom onder haar huwelijk als ze de ouders van haar man niet accepteert, en zo zijn loyaliteit onder druk zet. Toen iedereen zich van dat gevaar bewust werd, waren ze zeer gemotiveerd om verder te zoeken naar een oplossing.

Onverbrekelijke band

Over schoonmoeders bestaan heel wat grappen, spreuken en gezegdes. Zoals: ‘Je trouwt niet alleen met je man, maar ook met z’n moeder.’ En dat klopt. De loyaliteitsband tussen ouders en kinderen stopt niet op je huwelijksdag. Die onverbrekelijke band en de vele jaren waarin het kind aan de hand van zijn ouders groot is geworden, weven een verbondenheid die niet snel geëvenaard kan worden. Huwelijkspartners zullen dus op zoek moeten naar de manier waarop ze inhoud geven aan die verbondenheid met de wederzijdse ouders. En andersom moeten de ouders, die nu schoonouders geworden zijn, dat ook. Ter wille van het huwelijk van hun kinderen en daarmee ook ter wille van de zorg voor hun kleinkinderen.

Opoffering en nederigheid

Ria en haar schoonmoeder zullen misschien geen dikke vriendinnen worden. Maar ze leren elkaar steeds beter de ruimte te geven die recht doet aan de aard van de relatie: Ria als de vrouw van haar man, en haar schoonmoeder als moeder van haar zoon en grootmoeder van haar kleinkinderen. Uit mijn praktijk als familietherapeut weet ik dat het soms niet makkelijk is om over je eigen verlangen en bezorgdheid heen te stappen, en de ander die ruimte te geven. Het vraagt vaak opoffering en nederigheid. Maar in een tijd waarin echtscheidingen zo veelvuldig het gezinsleven verstoren en de toekomst van kinderen bedreigen, mag dat appel wel klinken. De beloning is groot.

Tips

• Praat nooit negatief over je schoonouders of schoonfamilie. Daarmee bewerk je afstand tussen jou en je partner. Maar wees wel open en eerlijk over de moeiten die je met je schoonfamilie hebt.
• Voel je niet aangevallen als je partner moeite heeft met jouw familie. Dat geeft verwijdering. Probeer juist zijn of haar standpunt te begrijpen, en bedenk samen wat jullie daarmee gaan doen.

schoonfamilie

Leestip: Schoonfamilie, Gary Chapman, Boekencentrum, 134 pag., € 5,-

Geschreven door

Jaap van der Meiden

--:--