Maarten van der Weijden en Harry de Winter in nieuw seizoen ‘De Kist’

Kefah Allush gaat met bekende Nederlanders in gesprek over de dood

Vanaf 7 januari start een nieuw seizoen van het programma De Kist. Presentator Kefah Allush gaat hierin onder meer in gesprek met zwemmer Maarten van der Weijden en programmamaker Harry de Winter. Wat zijn hun verwachtingen rondom de dood, en wiens sterven maakte op hen de meeste indruk?

De eerste aflevering gaat over olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden. Hij kreeg zestien jaar geleden de diagnose leukemie en belandde in het ziekenhuis. Hij genas volledig van de ziekte. Afgelopen augustus stak hij zwemmend in één dag twee keer Het Kanaal tussen Dover en Calais over. Komend jaar zwemt hij de Elfstedentocht om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar kanker. Dat heeft te maken met het overlijden van zijn ziekenhuismaatjes Rob en Bob. “Er zijn zoveel kankerpatiënten die het niet halen, daar zit iets onrechtvaardigs in. Waarom ik wel en zij niet? Dat is niet te rijmen.”

Holocaust

Programmamaker en producent Harry de Winter vertelt hoe zijn ouders ondanks de verwoestende invloed van de Holocaust er toch in slaagden een vrolijk gezin te stichten. Zijn vader vermeed het om te praten over de ellende van de oorlogskampen. Ook Harry vindt het nog steeds lastig om over het Joodse verleden te spreken. “Er is een bepaalde mate van ellende die je aankunt. Als je daar overheen gaat, flip je.”

Na Maarten van der Weijden is op 14 januari de aflevering te zien met tv-producente Nicole Buch. De weken daarna volgen Harry de Winter (21 januari) en zangeres Berget Lewis (28 januari).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons