Ik zal er zijn

Blog van Andries Knevel

Ik ben een beetje jaloers op mijn mede-columniste Annemarie van Heijningen. Zij heeft namelijk iets heel bijzonders meegemaakt, dat ik ook graag had willen meemaken.

Een paar weken geleden schreef ze op Facebook een opmerkelijk verhaal. Toen ze in de stad was (ik neem aan Groningen), hoorde ze opeens het geluid van een draaiorgel. En toen ze goed luisterde, hoorde ze dat het de melodie was van het lied ‘Ik zal er zijn’. Verbaasd liep ze op de orgelman af. Nee, hij kende het liedje niet, maar hij vond het zo’n mooie melodie dat hij het via zijn draaiorgel liet horen. Annemarie heeft hem nog verteld welke rol dit ‘liedje’ speelde in het leven van Kinga Bán (van Sela) en mijzelf. Wat was ik er graag bij geweest, die middag in Groningen.

(tekst gaat verder onder de video)

Ja, dat ‘liedje’ dus. Er is nog een bijzonder moment als het gaat over ‘Ik zal er zijn’. Hiervoor moet u even naar beneden scrollen. Daar ziet u beelden van de Nederland Zingt Dag in 2016. In het ontroerende filmpje ziet u zangeres Suzanne van der Velde die het lied ‘Ik zal er zijn’ zingt en op een gegeven moment niet verder kan, vanwege haar tranen. Maar langzaam nemen de mensen in de Jaarbeurshal haar rol over. En dan ontstaat een van de meest ontroerende vormen van samenzang die ik ooit heb gezien.

En ja, dan zie je ook collega Arie van der Veer en zijn vrouw, die hun zoon Peter verloren. En die getroost werden, inderdaad met het ‘liedje’. De tekst van het lied is van Hans Maat en de muziek van Adrian Roest en Kinga Bán. Zo bijzonder is de melodie niet, maar de orgelman had gelijk: hij raakt je. En als het de muziek niet is, dan wel de tekst: ‘Onnoembaar aanwezig deelt U mijn bestaan.’

Ik zal er zijn

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons