Het kerststalletje van oma

'Deze gedachte neem ik mee de kerstdagen in'

De kleine lampjes in onze kerstboom schijnen helder. Goudkleurige kerstballen weerkaatsen de lichtjes. Mijn oog blijft hangen bij het kleine kerststalletje dat onder de boom staat. Jozef, Maria, een kindje in een voerbak, een os en een schaap onder een mosgroen dakje. Het is een bescheiden tafereel, een klein symbool van een groots gebeuren; van God die de romantische feestelijkheden veruit overstijgt.

Een bescheiden tafereel van een groots gebeuren

Ons kerststalletje is nog gloednieuw. Het herinnert me eigenlijk vooral aan mijn oma. Ze overleed vorige maand op de zeer hoge leeftijd van 101 jaar. Volgens oudjaarspsalm 90 is 80 al de leeftijd van de zeer sterken. Tot mijn verrassing vertelde mijn tante tijdens de begrafenis dat oma vroeger altijd een kerststalletje neerzette. Ik vond het een mooie aanleiding om zelf ook een stalletje neer te zetten.

In de vensterbank staat een porseleinen tegeltje met de spreuk ‘God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst’. Zo’n tegeltje hing vroeger bij mijn opa en oma in de gang. Ik vond er pas één bij een vintage winkeltje. Ze horen een beetje bij elkaar, het stalletje en het tegeltje. Als Kerst en oudjaar, als Lucas 2 en Psalm 90.

Kunt u tijdens de feestdagen uw zegeningen tellen?

Was 2017 voor u een goed jaar? Kunt u tijdens de feestdagen uw zegeningen tellen? Misschien wel extra, omdat dit jaar soms heel moeilijk was? Het kerststalletje van oma vertelt van een klein, hoopvol begin. En de tekst op het tegeltje was als een fundament onder haar leven. Daar kan ik de kerstdagen mee in. Ik zie vol vertrouwen uit naar 2018. Dat wens ik u ook van harte toe. Gods zegen voor het kerstfeest en het nieuwe jaar!

Download nu gratis het Kerstnummer van Visie!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons