Het jaar van... Wilfred Hardeman

'2018 is voor Groot Nieuws Radio een nieuwe periode'

Wilfred Hardeman (32) is directeur van Groot Nieuws Radio. Dit jaar vierde de christelijke radiozender zijn 10-jarig jubileum. Hoe heeft Wilfred 2017 ervaren? En wat is zijn hoop voor volgend jaar?

Wat was in 2017 onvergetelijk voor jou?
“Op 15 mei kregen we de sleutel van de nieuwe locatie in Veenendaal. Samen met de collega’s heb ik de nieuwe studio uitgepakt met de nieuwe apparatuur – dolblij waren we. Ook denk ik aan de Compassion-reis naar Kenia, waar ik voor het eerst mijn sponsorkindje ontmoette. Als radiopresentator heb ik regelmatig items gemaakt over armoede, maar tijdens deze reis kwam ik erachter dat ik de echte betekenis ervan nooit goed begrepen heb. Ik dacht dat armoede vooral ging om gebrek aan eten, maar het omvat veel meer. Ik heb gesproken met mensen die mishandeld worden en altijd met een  gevoel van onveiligheid in bed liggen. Dat is ook armoede, besefte ik ineens.”

In de serie 'Het jaar van...' blikken we met verschillende mensen terug op het afgelopen jaar. Wat was onvergetelijk, en wat willen ze juist vergeten? En hoe kijken ze uit naar het jaar dat hun te wachten staat?

Welke dag uit 2017 zou je liever overdoen?
"Je hebt allemaal weleens een pechdag. En de gebroken nachten omdat ik een fles aan mijn jongste dochtertje moest geven, waren ook niet altijd leuk. Maar gelukkig heb ik zowel zakelijk als persoonlijk een heel mooi jaar achter de rug. Er is geen dag die ik zou willen vergeten.”

Wat heeft God jou geleerd in 2017?
“Dat het niet gaat om de verschillen, maar om de overeenkomsten. Iemand kan bijvoorbeeld een heel andere kerkelijke achtergrond hebben, maar in gesprek met elkaar ontmoet je de ander altijd weer als christen. Ook breder geldt dat wanneer iemand een ander geloof aanhangt, je elkaar gewoon kunt ontmoeten. Zo sprak ik op het schoolplein met mensen uit Syrië en Irak – soms met vallen en opstaan, omdat je elkaar niet helemaal begrijpt. Maar je ontdekt snel genoeg overeenkomsten als je het hebt over elkaars gezin, achtergrond, of iets gewoons als voetbal. Ook in gesprekken met niet-gelovigen merkte ik dat. Sterker nog, soms kreeg ik moeilijke vragen die ik niet verwachtte. Ik sprak met mensen die zichzelf niet gelovig noemen, maar van wie ik achteraf dacht: zij waren geloviger dan ik.” 

Wat ga je doen op oudjaarsavond?
“Samen met mijn gezin breng ik de avond door met vrienden en hun kinderen. Eerst gaan we naar de kerk, en als de kinderen eenmaal slapen, genieten wij van de open haard in de tuin en de kipkluifjes van de barbecue. We spelen het vraagspel 30 seconds tot we kunnen proosten op het nieuwe jaar. Ik heb er nu al zin in.”

Wat is je hoop voor 2018?
“De afgelopen jaren hebben we gepionierd en hard moeten knokken voor ons behoud. Ik heb het gevoel dat we dit nu kunnen afsluiten en vooruit kunnen kijken. In die zin is het komende jaar voor Groot Nieuws Radio een nieuwe periode. Ik hoop dat we op de radio kunnen blijven overbrengen dat geloven anno 2018 echt hip is, en dat we daar mooie inhoudelijke gesprekken over kunnen hebben. Maar wel met dat kenmerkende vleugje gezelligheid en mooie muziek. Het zou mooi zijn als we hierin blijven groeien.”

Dit jaar bestond Groot Nieuws Radio 10 jaar en maakte de zender deze video.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons