Het jaar van... Margriet van der Woerd

'Met veel mensen kun je iets ontzettend moois bereiken'

2017 werd het jaar waarin Margriet van der Woerd de uitdaging aanging een miljoen euro in te zamelen voor Stichting Bootvluchteling.

Welk moment uit 2017 vergeet je nooit meer?
“Het hele project komt natuurlijk direct in mijn gedachten. Het is lastig om daar één moment in aan te wijzen. Maar het weekend van week 14 van de challenge was wel heel bijzonder. Toen dacht ik: menselijkerwijs is het onmogelijk het bedrag nog te halen. Op dat moment was er 41.000 euro, terwijl dat 54.000 moest worden. Dat dát toen lukte, vond ik een waanzinnig mooi moment. Het was een bevestiging: met heel veel mensen kunnen we dit wel. Met veel mensen kun je meer dan in je eentje, en kun je iets ontzettend moois bereiken.”

In de serie 'Het jaar van...' blikken we met verschillende mensen terug op het afgelopen jaar. Wat was onvergetelijk, en wat willen ze juist vergeten? En hoe kijken ze uit naar het jaar dat hen te wachten staat?

Welk moment zou je liever vergeten?
“Dit jaar werd ik er door een ongeval in ons gezin extra bij stilgezet hoe kwetsbaar het leven is. Het gevoel je kind te kunnen verliezen, is iets wat nooit meer uit je lijf gaat. Het is echt heel spannend geweest. In ons gezin zijn er meerdere mensen die hun leven te danken hebben aan de goede medische zorg in Nederland. Tijdens The Good Million was ik daar ook mee bezig. Want wíj hebben die zorg. In die zin zou ik het gevoel dat ik iemand kwijt kan raken, het liefst vergeten. Tegelijkertijd maakt het me heel dankbaar voor wat ik heb en voor het rijke land waar wij in wonen.”

Wat heeft God jou geleerd in 2017?
“Loslaten. In het project The Good Million heb ik dat echt gemerkt. Op die vrijdag dat het zo heel spannend was of we het bedrag zouden halen, realiseerde ik me dat ik heel hard was gaan rennen om het voor elkaar te krijgen. Maar als je het onmogelijke mogelijk wilt maken, moet je er ook op vertrouwen dat het mogelijk is. Dus ook durven het uit handen te geven. Je moet erop vertrouwen dat wat er gebeurt, goed is en dat wat je zelf gedaan hebt op dat moment voldoende is.”

Wat hoop je voor 2018?
“Dat ik iets van de moed uit het project kan meenemen in het volgende jaar. Dingen durven gaan doen, omdat dat iets heel moois heeft gebracht. Ik hoop dat ik op die manier vaker zulke stappen durf te nemen, dat ik dit blijf vasthouden. Dat is spannend, want na zo'n project val je snel weer terug in je oude leventje.”

Wat doe je op oudjaarsavond?
"Waarschijnlijk gaan we met ons gezin bij heel dierbare vrienden Oud en Nieuw vieren. Eerst gezellig samen met de kinderen erbij. En als die op bed liggen, is er ruimte voor de volwassenen om wat rustiger te tafelen. Veel gezelligheid, goede gesprekken en lekker eten.”

Stichting Bootvluchteling is in 2015 opgezet door Annerieke en René Berg en biedt met steun van vrijwilligers medische en psychosociale hulp aan vluchtelingen in opvangkampen in Griekenland. Margriet: "Mensen zitten al maanden of zelfs jaren in overvolle opvangkampen, in afwachting van wat er met hen gaat gebeuren. Een uitzichtloze situatie, waarin de wanhoop zijn tol eist. Stichting Bootvluchteling zorgt ervoor dat kinderen weer naar school kunnen en dat deze mensen merken dat de wereld hen niet vergeten is.”
Meer informatie over Stichting Bootvluchteling is te vinden op bootvluchteling.nl

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons