‘Het is geen zonde om te laten weten dat iets niet goed gaat’

Leerkracht Petra Veefkind over staken op christelijke basisscholen

in Christelijk Nieuws

Dinsdag zijn veel basisscholen voor de tweede keer dit jaar dicht gebleven. Intussen praatte minister Arie Slob (Onderwijs) op in Den Haag met 12 mensen uit het basisonderwijs. Leraren willen een lagere werkdruk en meer loon. Ook veel christelijke basisscholen deden mee aan de staking. Zoals de Gereformeerde basisschool De Wegwijzer uit Hilversum.

“Ik ben onder andere het onderwijs ingegaan, omdat ik kinderen over God wil vertellen,” begint Petra Veefkind, die als teamleider en leerkracht van groep 4/5 aan De Wegwijzer verbonden is. Samen met een aantal collega’s legde zij dinsdag het werk neer. Anderen kozen ervoor toch te gaan werken.

“Ik mag heel belangrijk werk doen”, zegt Petra. “God kan mij gebruiken in de klas om een voorbeeldchristen te zijn. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen.  Ik voel ook echt dat het een kwetsbare plek is, het is heel belangrijk dat kinderen goed onderwijs krijgen.” En juist het goede onderwijs is momenteel in het geding, volgens de leerkracht. “De onderwijskwaliteit gaat echt achteruit. De grote klassen zorgen ervoor dat leerlingen niet altijd de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen. Daarnaast is er een groot lerarentekort. We hebben dit jaar met regelmaat klassen naar huis moeten sturen. Staken is onsympathiek middel, maar hoe moet het anders? Ik heb op vier verschillende basisscholen gewerkt, en op alle scholen hadden mensen een burn-out of hadden ze overspanningsverschijnselen. Veel te veel mensen trekken de hoge werkdruk niet meer. ”

Staken is daarom ook voor veel christelijke leraren het laatste middel. “Het is geen zonde om te laten weten dat er iets niet goed gaat. We zijn als christenen met elkaar voor onze kinderen aan het werk, en we willen dat goed doen. We hebben wel op andere manieren geprobeerd om de omstandigheden te verbeteren, maar nu zie ik geen andere weg meer.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons