‘Het is belangrijk dat je bewust afscheid neemt’

Als gepensioneerde laat je veel los

in Christelijk Nieuws

Wie met pensioen gaat, krijgt met allerlei veranderingen te maken. Marinus van den Berg kan hierover meepraten. Vorig jaar stopte hij met zijn werk als pastor in een hospice. Naar aanleiding daarvan schreef hij een boek over het leven als gepensioneerde.

“Op een bepaald moment dacht ik: ik word 70 en heb 40 jaar in de zorg gewerkt. Deze mooie getallen zijn een goede aanleiding om met pensioen te gaan Het was mijn eigen keuze om te stoppen. Dat maakt het veel gemakkelijker”. Marinus van den Berg heeft duidelijk niet tegen zijn pensionering opgezien. “Ik was nieuwsgierig hoe het zou bevallen om niet meer op maandag naar het werk te gaan en had weinig plannen voor de tijd van mijn pensioen. Mijn grootste plan was om het te ervaren.” In het programma EO Live vertelt hij een bevoorrecht mens te zijn: “Dit jaar heb ik nog 90 spreekbeurten, lezingen en cursussen gegeven.” Toch heeft hij wel een angstdroom gehad dat hij nergens meer uitgenodigd zou worden.

Veranderingen

De rouwdeskundige is zich ervan bewust wat gepensioneerden los moeten laten. “Je moet accepteren dat het werk na je vertrek anders wordt ingevuld. Sommigen komen nooit meer op het bedrijf. Hun aanwezigheid wordt ook niet altijd meer op prijs gesteld. Er zijn mensen die dan ervaren dat hun werk ook wel heel erg hun leven was.”

Neem bewust afscheid

Niet iedereen krijgt de kans zelf zijn afscheidsmoment te bepalen. Daarom wil hij dat er aandacht komt voor mensen die ongelukkig door de zijdeur verdwijnen. “Er zijn mensen die er geen prijs op stellen afscheid te nemen. Toch is het belangrijk dat wel te doen. Je moet daarbij niet alleen aan jezelf denken. Andere mensen moeten ook afscheid van jou kunnen nemen. Het is een belangrijk ritueel.”

Na-werk-tijd

Op basis van zijn eigen ervaringen schreef hij het boek Na-werk-tijd. Hierin beschrijft hij meer inzichten en perspectieven voor mensen die met betaald werk stoppen.

Beluister hier het hele gesprek met Marinus van den Berg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons