Het gat van 60 miljoen

Waarom Tijs van den Brink trots is op de publieke omroep

Het zijn interessante dagen om medewerker van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te zijn.

Het begon met de mededeling van minister Slob van Media, twee weken geleden, dat de STER-inkomsten zodanig dalen, dat er in 2019 waarschijnlijk zestig miljoen euro minder beschikbaar is voor de NPO. De gevolgen van de vorige bezuinigingen, ter grootte van zo’n tweehonderd miljoen euro, zijn nog nauwelijks verwerkt, of er dreigt al een volgende ronde aan te komen. De pijn van de collega’s van wie we afscheid moesten nemen bij de reorganisatie van twee jaar geleden, is nog voelbaar.

Wat minstens zo opmerkelijk was als de aankondiging van het gat van zestig miljoen, was het enthousiasme waarmee van allerlei kanten werd betoogd dat het tekort vooral níet gecompenseerd moet worden. Onmiddellijk was in allerlei opinies de NPO weer een links, geldverslindend monster, vol met zichzelf feliciterende medewerkers die hun uiterste best doen om door middel van snoepreisjes zo veel mogelijk gemeenschapsgeld op te maken. Zelfs een zichzelf respecterende kwaliteitskrant als de Volkskrant schreef onmiddellijk dat minister Slob nog veel strenger zou moeten zijn: zorg ervoor dat de NPO niet te actief wordt op internet, want dat zou marktverstorend werken.

Het perspectief van een gemiddelde NPO-medewerker is totaal anders. Er worden dagelijks door hardwerkende mensen programma’s gemaakt voor bedragen waar ze in het buitenland met verbazing naar kijken: zo goedkoop, bedoel ik dan. Tegelijkertijd doen we, zeker als EO, ons uiterste best echt onderscheidend te zijn. Elke dag stellen we als medewerkers van programma’s als Dit is de Dag en De Tafel van Tijs onszelf de vraag: waarom zouden juist wij dit moeten doen? Wat voegen we toe aan wat anderen al doen?

Begrijp me goed: er kan van alles beter aan de NPO. Er moet van alles beter aan de NPO: het moet vernieuwender, het moet pluriformer en er moet vast nog veel meer. Maar echt: het beeld van een linkse geldverslindende moloch die vooral met zichzelf bezig is en die andere media het leven zuur wil maken, is onzin.

Op allerlei plekken wordt geprobeerd om op allerlei manieren programma’s te maken waar u wijzer van wordt, waar u van geniet of waardoor u aan het denken wordt gezet. En o ja, we zijn er ondanks alle kritiek nog trots op ook, dat we dat mede dankzij u en voor u mogen doen!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons