Eerste kaars ‘lichtjesfeest’ aangestoken

Maar wat viert het Joodse volk eigenlijk met Chanoeka?

Wereldwijd is dinsdag de eerste kaars aangestoken van de zogenaamde ‘Chanoeka’. Maar wat betekent dit feest eigenlijk voor de Joodse bevolking?

Met Chanoeka vieren de joden dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw hebben veroverd, nadat zij de Syriërs hebben verslagen. De koning van Syrië, Antiochus Epiphanes, verbood alles wat niet paste bij de Griekse cultuur. Het was bijvoorbeeld voor joden verboden om Sjabbat te vieren, besnijdenissen uit te voeren en onderwijs uit de Tora te volgen. De Makkabeeën kwamen in opstand en na 3 jaar strijd kon de tempel weer opnieuw door de joden worden gebruikt. Dit alles speelde 165 jaar voor het begin van onze jaartelling af.

Het wonder van de olie

Voor de herinwijding van de tempel hadden de joden olie nodig om zo de tempelkandelaar te kunnen ontsteken. Volgens de Talmoed vond de leider van de opstand één kruikje olie die de Syriërs hadden achtergelaten. Hiermee zou de kandelaar maar één dag kunnen branden. Echter, een wonder geschiedde want de tempelkandelaar bleef maar liefst acht dagen branden. Dat was precies het aantal dagen dat de joden nodig hadden om zelf nieuwe, reine olijfolie te maken. Dit is dan ook de reden dat het herdenkingsfeest (Chanoeka) acht dagen duurt.

Joden zien Chanoeka als het feest van behoud van de eigen identiteit

Joodse identiteit

Na de verwoesting van de tempel in het jaar 70 van onze huidige jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest bestaan. Joden zien Chanoeka als het feest van het behoud van de eigen, joodse identiteit. Iedereen steekt elke dag, acht dagen lang, een lichtje aan. In totaal branden er uiteindelijk 9 kaarsen: het laatste kaarsje is bedoeld om de anderen aan te steken. De kaarsen staan in een zogenoemde ‘Chanoeka’: Een kandelaar met negen armen.

Chanoeka wordt wereldwijd elk jaar gevierd. Olie speelt ook nog steeds een belangrijke rol bij de viering: Acht dagen lang worden er speciale gerechten gegeten die oorspronkelijk met olie werden bereid. In Israël is Chanoeka ook een landelijk feest.

‘Grootste Chanoeka ter wereld in Lelystad’

In Lelystad werd dinsdagavond, onder het oog van honderden toeschouwers, de eerste kaars van een metershoge Chanoeka aangestoken.
De kandelaar in de vorm van een davidsster is volgens Christenen voor Israël de grootste Chanoeka ter wereld. Rabbijn Binyomin Jacobs stak de eerste kaars aan. ''Dit is het enige Joodse feest dat we met de omgeving delen. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen er gekomen zijn want het verspreiden van licht, en daarmee het bestrijden van duisternis, is niet alleen voor joden maar voor iedereen". 

De komende dagen worden de overige kaarsen aangestoken.

Beeld: Omroep Flevoland 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons