'Een woord, een aai of een hand op de schouder'

Xander de Buisonjé op bezoek bij het Leger des Heils

in Christelijk Nieuws

Tijdens Kerstfeest op de Dam zingen diverse artiesten het kerstverhaal aan de hand van klassieke en moderne kerstliederen. Een van hen is zanger Xander de Buisonjé. In de aanloop naar het spektakel bezocht hij een project van het Leger des Heils. Beelden daarvan zijn te zien tijdens de uitzending.

“Ik had niet gedacht dat je zo lang was!” zegt een vrouw als Xander binnen komt lopen. Ze zit aan tafel met een tiental andere buurtbewoners in Bij Bosshardt in het Soesterkwartier in Amersfoort. De zanger lacht en gaat direct in gesprek. “Kom je ook nog zingen hier?” vraagt iemand. De sfeer is ontspannen in de ‘huiskamer voor de buurt’, die is opgezet door het Leger des Heils. Er wordt gelachen, er is koffie en en er wordt gehaakt en gebreid. Het is per slot van rekening ‘Haak ’ns aan’, het handwerkuurtje dat elke donderdag plaatsvindt in de bijzaal van de Emmaüskerk. Boven de bar hangt een bordje met de tekst: ‘God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen’, de lijfspreuk van majoor Alida Bosshardt. Ernaast hangt haar foto.

Hartelijk en lief

Fenny (82) komt geregeld in het buurthuis. “Het is hier leuk. Ik kan meedoen met verschillende dingen en ze zijn hartelijk en lief. Het Leger des Heils roept niet alleen ‘halleluja’, maar het zijn woorden én daden.” Ze steekt haar vinger in de lucht: “Het Leger des Heils, dat dóét wat.” Ze wijst op Xander. “Die meneer, wat doet hij ook alweer? Hij heeft zo’n bekend gezicht.”

Leven opbouwen

Xander de Buisonjé is een van de artiesten die dit jaar meedoen aan Kerstfeest op de Dam in Amsterdam. Tijdens de muzikale kerstvertelling zal hij verscheidene kerstliederen zingen. En net als de andere artiesten – Dwight Dissels, Do en Leona Philippo – bezoekt hij voorafgaand aan het optreden een project van het Leger des Heils. Hij loopt vandaag mee met Tilly (62), een van de bewoners van het Soesterkwartier, die in Bij Bosshardt haar plekje heeft gevonden. “Ik ben hier gekomen als gast, om te haken,” vertelt Tilly. “Mijn man is in februari overleden. Dan ben je alleen. Ik heb vier kinderen – die zijn superlief – maar je moet ook je eigen leven opbouwen. Ik kwam eerst een keer per week in het buurthuis. Nu ben ik er twee keer per week, waarvan een keer als vrijwilliger. Het is superfijn dat je hier je ei kwijt kunt. En het is ook zo gezellig!”

Mensen verbinden

Bij Bosshardt in Amersfoort opende haar deuren anderhalf jaar geleden. Drie dagen per week kunnen mensen er terecht voor koffie, thee en een gesprek. Daarnaast zijn er activiteiten, zoals een creacafé en een spelmiddag. Tegen een kleine betaling wordt er een lunch geserveerd. En een keer in de twee weken kan er voor een kleine vergoeding een warme maaltijd gegeten worden.

Kristel de Fijter (29) is de coördinator vanuit het Leger des Heils. “Het doel is om mensen te verbinden,” legt ze uit. “We bieden een plek voor mensen die eenzaam zijn of die psychisch in de knel zitten. Maar het is ook een huiskamer voor de héle buurt. Iedereen is hier welkom, en iedereen kan ook weer iets betekenen voor de ander. Er ontstaan vanzelf verbanden. Als iemand twee of drie weken niet geweest is, dan zeggen de andere gasten dat ze wel even langsgaan om te kijken of alles goed gaat. Mensen die eerst eenzaam waren, zijn dat nu niet meer. Er is een gemeenschap ontstaan.”

Pannenkoeken

“Hoppa”, klinkt het. Xander heeft zich losgemaakt van de groep breiende en hakende vrouwen. Hij gaat samen met Tilly pannenkoeken bakken voor alle gasten. De zanger krijgt een rood schort voor. ‘Koken is leuk Bij Bosshardt’ staat erop. Op zijn hoofd krijgt hij een haarnetje. Als het eerste beslag de pan ingaat, zegt hij lachend: “Dit wordt een fiasco; deze pannenkoek is niet echt een flensje.” Er komt stroop en poedersuiker op tafel. Herma (65) haakt nog even door. “Ik ben alleenstaand, maar ik vind het fijn om onder de mensen te zijn. Door het buurthuis wordt je wereldje toch wat groter.”

Vrede en vrijheid

Xander is geraakt door het bezoek aan Bij Bosshardt, vertelt hij. “De bezoekers schenken je vertrouwen door hun verhaal aan je te vertellen. Het is mooi dat mensen die eenzaam zijn, hier een beetje hoop krijgen en weer wat licht zien aan het einde van een donkere tunnel. Ze hebben alleen een woord, een aai of een hand op de schouder nodig om zich wat beter te voelen. Mooi dat dit soort plekken er zijn.” Hij kijkt uit naar Kerstfeest op de Dam. “Het is mooi om daar te mogen staan; op dit soort evenementen hangt altijd een heel fijne positieve energie. En ik houd onwijs van Kerst. Ik geloof niet direct in God, maar ik vind het gevoel van Kerst wel heel mooi. Voor mij is het een moment om in vrede en vrijheid met elkaar samen te komen.” Dan is het tijd voor Xander om afscheid te nemen: hier een hand, daar een knuffel en bij de deur draait hij zich nog even om: “Dag allemaal!”

Tekst: Linda Stelma
Beeld: Jorik Algra

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons