Een perfecte familiefilm

Rick de Gier over 'Paddington 2'

Bij ons thuis zijn er een paar films die elk jaar wel een keer uit de kast worden gehaald (want ja, favorieten sparen we ouderwets op dvd). Van die zeldzame familiefilms die de kids niet te spannend of ingewikkeld vinden en de volwassenen niet te infantiel: Babe, E.T., The Princess Bride, diverse titels van Pixar. 

Sinds 2014 behoort ook Paddington tot dit rijtje. Tot mijn grote verrassing eigenlijk, want met de boekjes over het oer-Britse beertje heb ik nooit veel gehad. De verfilming, met echte acteurs en een geanimeerde beer, treft echter precies de juiste toon: Paddington is onweerstaanbaar vrolijk, prachtig vormgegeven en zit vol gevatte grapjes en aanstekelijke slapstick. De cast bestaat uit allemaal fijne Britse acteurs, en als bonus heeft het verhaal een subtiele politieke boodschap – Paddington is een vluchteling en krijgt met heel wat vooroordelen te maken, maar wordt ten slotte met open armen ontvangen. Niks geen Brexit, in deze vrolijke multiculturele versie van Londen.

Nu is er een tweede film, en die is zowaar nog net iets leuker dan de eerste. In Paddington 2 zoekt de inmiddels goed geïntegreerde beer een cadeau voor de honderdste verjaardag van zijn tante in Peru. Het antieke boek waarop hij zijn oog laat vallen, wordt echter ook gezocht door een ijdele acteur, die denkt dat er een schatkaart in verborgen zit. Die acteur wordt met veel zelfspot gespeeld door Hugh Grant, die zelden geestiger was.

Wat deze films zo verfrissend maakt, is het oprechte optimisme; er klinkt geen cynische noot en toch wordt de toon nooit te soft of te zoet, zoals in veel vergelijkbare Hollywoodfilms. Een fijne opkikker voor de donkere dagen dus, waar je gerust ook zonder kinderen van kunt genieten. Misschien ten overvloede: voor de kleintjes die nog geen ondertitels kunnen lezen, is er een nagesynchroniseerde versie, maar het origineel is natuurlijk altijd leuker.

Trailer Paddington 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons