Durf jij te zeggen wat je vindt?

Zó voorkom je misverstanden

Een heldere communicatie is heel belangrijk voor goede relaties. Toch gaat dat nogal eens fout: er is veel miscommunicatie. Met de volgende tips lukt het een stuk beter!

Veel vrouwen vinden dat hun mannen gewoon aan hun neus moeten zien wat ze nodig hebben. Als ze niet krijgen wat ze willen, worden ze boos. Ook mannen kunnen heel indirect communiceren. Als ze bijvoorbeeld zeggen: ‘De melk is op’, bedoelen ze: ‘Wil je een nieuw pak melk kopen…?’

1. Hoe ga je met je verlangens om?

Duidelijke en eerlijke communicatie begint bij jezelf. Wie ben je? Wat vind je belangrijk? Waar word je blij van? God heeft je verlangens en dromen gegeven. Heb jij geleerd daarnaar te luisteren?

Veel mensen durfden zich vroeger, als kind, wel uit te spreken, maar kregen nooit wat ze wilden, waardoor ze teleurgesteld raakten of zelfs bang zijn geworden. Ze hadden ouders of ‘vrienden’ die continu zeiden: ‘Nee, doen we niet.’ of ‘Waarom vind je dat belangrijk? Belachelijk!’. Durf dan nog maar eens je hartsverlangen op tafel te leggen. Ze worden toch weer vertrapt en belachelijk gemaakt

Er zijn mensen die zich hier niets van aantrekken en hun eigen weg gaan. Anderen hebben geleerd alles stiekem te doen, de boel te verdraaien of om indirect te communiceren, in de hoop dat ze dan wel zouden krijgen wat ze graag willen. Weer anderen zeggen helemaal niets meer en voelen zich wel steeds te kort gedaan.

2. Serieus genomen worden

Het is gemakkelijker communiceren met mensen met wie je een klik hebt, dan met personen die je niet goed liggen. Je vrienden kun je uitkiezen. Zijn jouw vrienden mensen die jou liefhebben? Zijn het mensen die jouw verlangens en behoeftes belangrijk vinden en die je graag willen geven wat jij het graag ontvangt? Als dat niet zo is, zijn dit dan eigenlijk wel echte vrienden? Durf afstand te nemen van mensen die niet goed voor je zijn en kies liever mensen uit die jou waarderen zoals je bent. En vooral: wees ook zelf voor hen een goede vriend(in)! Ben je nog niet getrouwd, let er dan op dat je iemand trouwt die jou wil liefhebben en die je serieus neemt in wat jij belangrijk vindt!

Je hebt ook te maken met mensen die je niet (meer) kunt uitkiezen, zoals je ouders of – als je getrouwd bent – je partner. Het is vaak lastiger communiceren met je ouders of je partner als deze jou en jouw verlangens niet respecteren, dan als ze dat wel doen. Maar blijf liefdevol, luister naar de verlangens van de ander en maak ook duidelijk wat jij wilt aangeven. Als je dat doet, blijft een relatie harmonieus en in evenwicht.

3. Vraag wat je wilt

Duidelijk communicatie begint met eerlijk naar jezelf zijn: wat wil ik? Vervolgens maak je dat kenbaar. Niet schreeuwend, niet gepikeerd, maar gewoon in alle rust. Zorg ervoor dat je zowel in je spreken (verbale communicatie) als in je toon en gezichtsuitdrukking (non-verbale communicatie) hetzelfde zegt.

Wees oprecht! ‘Het gaat goed’, of ‘Er is niets’, terwijl het helemaal niet goed is, is niet eerlijk. Zeg gewoon wat je voelt en denkt, want de ander kan geen gedachten lezen. Klaag niet, maar vraag gewoon. ‘De koffie is lauw…’ Ja, dus? Moet ik daar nu wat mee? Nee dus. Diegene zou moeten zeggen. ‘De koffie is lauw, zou ik alsjeblieft een nieuwe, warme koffie mogen hebben?’ Dat is duidelijke taal!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons