‘De kerk moet het hart aanspreken’

PKN-'baas' René de Reuver te gast in ‘Andries’

in Mediatips

Ook al worden veel kerken kleiner en moeten andere sluiten, René de Reuver is ervan overtuigd dat de kerk toekomst heeft. "Gelovigen spreken weer enthousiast over hun geloof." De Secretaris Generaal van de Protestantse Kerk (PKN) ziet al voor zich hoe de kerk over tien jaar functioneert.

Het ontbreekt René de Reuver, die sinds 2016 ‘de baas’ is van de PKN, niet aan visie. Met de traditionele vorm van de kerk is volgens hem op zichzelf niet zo veel mis. "Maar omdat het voor veel mensen een grote stap is om zich bij een kerk aan te sluiten en daarvan lid te worden, zoeken we naar vormen om de kerk beter bij deze tijd te laten aansluiten.”

In de afgelopen tijd heeft De Reuver heel wat mensen uit de politiek en het zakenleven gesproken die bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen, vertelt hij. "Geen van hen was negatief over de kerk. Ze deden vaak een appèl: ‘Kerk, neem je plek in. Vanuit je christelijke overtuiging kunnen jullie een verbindende rol spelen. Verschuil jullie niet, maar sta ervoor. Maar dan wel inclusief en niet alleen voor je eigen club.’ Die reactie heeft mij verbaasd en gemotiveerd.”

Geloof als wiskundesom

Als kind ging De Reuver met zijn ouders mee naar de Gereformeerde Gemeenten, waar altijd volgens hetzelfde schema gepreekt werd, welke Bijbeltekst er ook aan de orde was. Hoewel zijn vader in die kerk organist en voorzitter van het kerkkoor was, nam deze het besluit over te stappen naar de Nederlandse Hervormde Kerk. “Het geloof ging volgens het boekje, alsof het een wiskundesom geworden was. Het leven, ook het geloofsleven, deed daar niet in mee. Ik zag dat ook en was het als 13-jarige met deze overstap eens.”

Zelf kreeg De Reuver van huis uit juist mee dat het hart aangesproken moet worden. En nog steeds vindt hij dit belangrijk. “Dat betekent dat je tot in je ziel geraakt wordt en dat je het besef hebt gekend te worden. Je weet dat het over jou gaat. Wat je ervaart, komt in de kerk aan de orde en wordt in het perspectief van het evangelie geplaatst. Wanneer ik preek, probeer ik dan ook harten van mensen te bereiken, zonder dat het een emotioneel verhaaltje wordt. Het geeft hoop te weten dat Jezus het diepste lijden, de schuld en de gebrokenheid van het bestaan Zelf gedragen heeft. Dat maakt het lijden niet minder zwaar, maar wel minder eenzaam.”

De kerk van de toekomst

Over de toekomst van de kerk is René de Reuver niet pessimistisch. Als hij nadenkt over de kerk van 2028, ziet hij diverse geloofsgemeenschappen voor zich die op zondag in kerken of op andere plaatsen samenkomen. “Gelovigen spreken weer enthousiast over hun geloof. De kerk is op de kwetsbare plekken in de samenleving aanwezig en houdt zich bezig met armoede, vluchtelingen en mensen die tussen wal en schip terechtkomen. De muren tussen de kerken zijn dan ook dunner geworden, want eenheid is een roeping van christenen.”

Bekijk hier het hele gesprek van Andries met Ds. René de Reuver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons