Blue Planet II vanaf 28 december op tv

'Dit laat zien hoe fascinerend het leven in de oceaan is'

Het duurt nog even voordat Blue Planet II in Nederland bij de EO te zien is, maar Visie bekeek alvast de eerste aflevering. Ga er maar voor zitten: wij zijn onder de indruk!

Wist je dat 70% van onze planeet uit water bestaat? Toch weten we over die kant van de aardbol het minst. Voor de makers van Blue Planet aanleiding om zich vier jaar lang onder te dompelen in het zeeleven. En dat leverde bijzondere inzichten op.
Dolfijnen die surfen voor hun plezier, een vis die een werktuig gebruikt om een oester open te krijgen. Het is een kleine greep uit de unieke ontdekkingen die het team deed. “Het is fascinerend dat we intelligent gedrag zien bij dieren, terwijl we dachten dat alleen mensen dit gedrag vertonen,” vertelt Mark Brownlow, producer van Blue Planet II. “Het laat zien hoe ontzettend bijzonder het leven in de oceaan is.”

Thuisfront

Vier jaar lang werd er gewerkt aan Blue Planet II. Voor zowel de medewerkers als hun familie een intensieve tijd. “Ik zou rond Kerst naar Antarctica gaan. Toen zei mijn vrouw tegen me: 'Als je met Kerst niet thuis bent, weet ik niet of je nog wel thuis hoeft te komen.'" Brownlow kan er nu om lachen. “Je moet de balans zoeken tussen werk en privé. Deze keer koos ik voor familie en miste ik een unieke mogelijkheid, maar ik kon wel met Kerst bij mijn gezin zijn.”

Klimaat

Voor Blue Planet II zijn 6000 duikuren gemaakt. Genoeg tijd om de grote gevolgen van klimaatverandering te zien. Brownlow: "De oceanen zijn aan het opwarmen. Veertig procent van de ijskappen in het Noordpoolgebied is de afgelopen 30 jaar gesmolten. Dat zijn feiten." De smeltende poolkappen zijn voor bijvoorbeeld walrussen gevaarlijk. In de eerste aflevering is te zien dat deze dieren steeds meer moeite hebben om veilige plekken te vinden.

Ook koraalriffen worden steeds verder aangetast. In koralen leven eencellige algen, die zorgen voor prachtige kleuren. Als die algen sterven, verbleekt het koraal en sterft het uiteindelijk. "Het Groot Barrièrerif heeft nog nooit zo veel verbleking gehad als de afgelopen twee jaar. Dat is onweerlegbaar."

Toch is het doel van de serie niet om campagne te voeren, of een politiek standpunt in te nemen, vertelt Brownlow. "Door mensen de schoonheid van de oceanen te laten zien, hopen we dat ze ervan gaan houden. Dat willen we zorgvuldig doen; we willen een eerlijk beeld van onze huidige oceanen laten zien. En dan ontkom je niet aan thema’s als klimaatverandering en vervuiling."

Grote risico’s

De productie van Blue Planet II bracht grote risico’s met zich mee. Zo doken cameramensen naar een kilometer diepte, bezochten ze plaatsen waar nog nooit een mens was geweest en ontmoetten ze dieren die nooit eerder gezien waren. “Toen we op Antarctica een kilometer diep wilden duiken," vertelt Brownlow, "raakte de onderzeeër lek door de extreem koude temperaturen. We moesten de duik afbreken en zo snel mogelijk naar boven zien te komen. Gelukkig heeft het team het lek ter plekke kunnen repareren, maar het toont wel dat we grenzen hebben verlegd. En ja, daar zitten risico’s aan.”

Die risico’s maken de beelden uniek, en dat merk je als kijker. In de eerste aflevering 'zwem' je mee met een orka, ontdek je prachtige koralen en zie je hoe een moederwalrus alles doet om haar jong te beschermen.

Blue Planet II is vanaf 28 december om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Trailer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons