Binnen één dag uit de eenzaamheid

'Ik leerde dat het kleine dingen zijn die ertoe doen'

Positief in het nieuws komen: dat was de opdracht van Victor, Maartje, Terra, Luca en Myrthe, studenten van het Haarlems Nova-college. Ze regelden dat mevrouw Van Huis (98) in 2018 elke week bezoek krijgt en stuurden een persbericht. Vervolgens werden ze platgebeld door journalisten. Victor (16) vertelt hoe het allemaal is gegaan.

Hoe kwamen jullie op het idee om mevrouw Van Huis te gaan helpen?
“Dat is toevallig zo gelopen. Toen we nadachten over hoe we in het nieuws konden komen, hadden we heel veel ideeën. Haardonatie, een rookvrije generatie, alles kwam voorbij. Op een gegeven moment hebben we het verzorgingshuis benaderd waar mevrouw Van Huis woont. We kregen contact met Stichting Goed Doen Voor Een Ander, die daar ook actief is. We hoorden dat deze mevrouw wel wat gezelschap kan gebruiken omdat zij geen familie meer heeft en daarom vaak alleen is.”

In het persbericht staat dat jullie tien jaar eenzaamheid in één dag hebben opgelost. Dat is een hele prestatie!
“De titel van het persbericht hebben we iets dikker aangezet inderdaad, haha. Op die manier spring je eruit. Mevrouw Van Huis kreeg wel bezoek. Vrijwilligers van de stichting konden zich intekenen via een kalender. Maar het probleem was dat in 2018 de maanden september, oktober en november nog helemaal leeg waren. We besloten daar iets aan te doen. Via onze school regelden we studenten die in de openstaande maanden bij mevrouw Van Huis op bezoek gaan. Binnen één dag was dit allemaal volgepland. Zelf heb ik me ook ingeschreven, ik ben november volgend jaar aan de beurt.”

In het begin was ik niet voorbereid en had ik op sommige vragen geen antwoord.

Wat heb je van dit project geleerd?
“De opdracht was om positief in de media te komen. We hebben ons persbericht naar achthonderd mailadressen verstuurd en kregen daar enorm veel reacties op. Dat had ik niet verwacht. Het Parool, Trouw en de NOS belden. Van al die interviews heb ik wel geleerd dat het belangrijk is om een goed verhaal klaar te hebben. In het begin was ik niet voorbereid en had ik op sommige vragen geen antwoord. Van mevrouw Van Huis leerde ik dat het de kleine dingen zijn die ertoe doen. Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar. Iemand even vragen hoe het gaat, kan dan al een verschil maken. Iets waar jij bijna niet bij stilstaat, kan voor een ander heel veel betekenen.”

Wat vindt mevrouw Van Huis hier zelf allemaal van?
“Ze vindt het heel onwerkelijk. Ze vindt het heel tof, maar vraagt zich ook af: waarom ik? Waarom ben ik al die jaren veel alleen geweest en is dat ineens opgelost voor volgend jaar? Dat kan ze nog niet helemaal bevatten.”

Ben je van plan meer vrijwilligerswerk te gaan doen?
“Dat zou ik graag willen, maar ik heb er helaas geen tijd voor. Ik studeer, werk 24 uur per week en doe ook vrijwilligerswerk met jongeren. Daar zou ik ook meer tijd aan willen besteden, dus dat ga ik eerst maar weer eens oppakken.”

Meer weten over eenzaamheid? Bekijk dan hier onze online cursus.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons