Bidden bij de abortuskliniek

‘Als ik vandaag één ongeboren kindje kan redden, is dat het waard’

Pro Life-organisatie Stirezo (Stichting Recht Zonder Onderscheid) bad vandaag bij een abortuskliniek in Zwolle. Ook spraken ze met vrouwen die de kliniek bezoeken. Niet iedereen vindt deze manier van ‘demonstreren’ een goed idee. 

Dinsdag maakte Stirezo bij de gemeente Zwolle melding van een ‘betoging ter bescherming van het ongeboren leven’. Maar een echte betoging werd het niet, meer een soort wake. De vrouwen bidden de rozenkrans (ze zijn katholiek), en delen flyers uit aan bezoekers. Ook bieden ze hulp aan vrouwen die al een abortus hebben ondergaan en alsnog met iemand in gesprek willen gaan.

Eén van de ‘betogers’ was Marieke Al (41). Vanmorgen stond ze met iemand anders van de stichting twee uur bij de kliniek. “Het ging goed”, vertelt ze achteraf. “We hebben gebeden en ik heb zo’n vijf vrouwen gesproken. Vanwege het weer heb ik niet hele lange gesprekken gehad en gingen we eerder weg. Ik heb een aantal flyers uitgedeeld en vooral tegen de vrouwen gezegd dat we voor hen bidden. Daar reageerden ze goed op. De meeste vrouwen zitten in een noodsituatie en dan vinden ze het fijn om te horen dat er voor hen gebeden wordt.”

Verdrietig

Marieke vond de sfeer vanmorgen verdrietig. “Dat vind ik altijd als ik bij zo’n kliniek sta. Het is er stil, en ook wij zeggen niet veel.” Toch blijft ze gemotiveerd om door te gaan. “Ik ga bij de klinieken staan om op te komen voor het ongeboren leven en daarvoor te strijden. En ja, dan moet ik vroeg opstaan en door de regenbuien. Maar dan denk ik: als ik er vandaag één zou kunnen redden, is dat het waard.”

Verkeerde plek

Dinsdagavond gaf Marieke haar mening in het radioprogramma Dit is de Dag. Via Facebook had ze gereageerd op de stelling van commentator Jasper Klapwijk. Hij vindt dat het beter is te stoppen met demonstreren bij abortusklinieken. Volgens de commentator het Haagse Malieveld een geschiktere plek daarvoor. Klapwijk vindt het goed dat mensen bidden, maar volgens hem is de abortuskliniek daar niet de goede plek voor. “De vrouwen die daar komen hebben recht op privacy. Als je ze daar aanspreekt, wordt dat geschonden. De vrouwen die er komen hebben stress, dan kun je zo’n gesprek er niet bij hebben.”

De vrouwen die daar komen hebben recht op privacy. Als je ze daar aanspreekt, wordt dat geschonden. 

Marieke ziet het anders. “Als vrouwen ervoor openstaan gaan we in gesprek. Maar als dat niet het geval is, trekken wij ons terug. We vallen dus niemand lastig.”

Ondanks de discussie gaat Stirezo door met de wakes. Zo bidt Marieke morgen weer bij een kliniek in Heemstede, en gaat de stichting binnenkort naar Roermond en Rotterdam.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons