Ben jij op zoek naar kerstbeleving?

Tips om van Kerst feest te maken

Veel mensen zijn op zoek naar kerstgevoel en kerstbeleving, terwijl het binnen handbereik ligt. Deze tips laten je zien hoe gemakkelijk je het anderen kunt geven en zelf kunt krijgen.

Kerst. Het prachtige feest van het Licht! Ik kan me nog goed herinneren hoe wij als kinderen aan het einde van de kerstnachtdienst allemaal een eigen (echte!) kaars mochten aansteken aan de grote Paaskaars. Wij mochten dan de kaarsen aansteken van de volwassenen op de eerste rij, terwijl zij op hun beurt hun licht weer doorgaven aan de mensen achter hen. Binnen luttele minuten was de hele kerk in het prachtige kaarslicht gehuld… een sprookje! Zullen wij met elkaar dit jaar heel bewust Gods licht doorgeven? Zo zou je dat kunnen doen:

Welke kerstbeleving zoek je?

Kerst lijkt steeds meer de trend te worden van kerstbomen en cadeautjes, terwijl we het vieren om te gedenken dat Jezus – de Zoon van God - geboren werd. Hij kwam naar de aarde om aan armen het goede nieuws te vertellen, om verslagen harten hoop te bieden, om gevangenen hun vrijlating bekend te maken en om treurenden te troosten (naar Jesaja 61:1-3). Hoe bijzonder is dat!

Wanneer wij bewust denken aan Jezus en aan zijn missie hier op aarde, dan zullen we ons ook meer bewust worden van onze rol in zijn koninkrijk. Hij is naar zijn Vader gegaan en Hij gaf ons zijn Geest, zodat wij zijn werk op aarde voort zouden zetten. ‘Wees niet bang, want ik kom jullie het goede nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren.’ (Lucas 2:10,11) Laten wij daarom anderen het Licht brengen, zodat ook zij vervuld worden met vreugde!

Wie is Jezus voor jou? Wat betekent zijn geboorte voor je?

Nodig iemand uit om samen kerst te vieren

Er zijn altijd wel mensen die kerst alleen moeten vieren, als niemand hen uitnodigt. Wat zou er gebeuren als we dit jaar bewust iemand uit zouden nodigen die aan de rand van de maatschappij leeft? Net zoals Jezus deed. Hij leek juist altijd die mensen te zien niet door anderen gezien werden. Een prikkelende gedachte: maar als wij volgelingen van Hem zijn, is het dan niet logisch dat wij daarin zijn voorbeeld volgen? Niet omdat het moet, maar gewoon uit liefde? Het is vaak makkelijker gezegd, dan gedaan, maar vergeet niet dat als wij liefde uitdelen, we altijd weer liefde terugkrijgen. Dat is het bijzondere aan de liefde. Het is geen brood waar je een snee vanaf snijdt en dat dan weg is; de liefde is iets dat juist vermeerdert wanneer je het uitdeelt!

Wie kun jij (biddend) bedenken om uit te nodigen die wel wat kerstliefde en gezelligheid kan gebruiken?

Wees vriendelijk en liefdevol

De wereld snakt naar liefde. Het lijkt wel alsof juist de kerstperiode een tijd is van ruzie en onenigheid in veel families, of juist dán de bom ontploft. Mensen zijn moe, sneller chagrijnig, alles moet perfect zijn en als het dan niet perfect is… Wij kunnen Gods licht uitstralen door bewust vriendelijk te zijn én te blijven, bijvoorbeeld door niet mee te gaan in ruzie of chagrijn, maar door op een liefdevolle toon te (blijven) spreken.

Vind je dat lastig? Ben je geneigd om snel boos te reageren? Besef dat vriendelijkheid en liefde vruchten zijn van de Geest. Dus bid erom en oefen ermee.

Voor wie en op welke manier kun jij deze dagen vriendelijkheid en liefde uitdelen?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons