Beeld van een dakloze Jezus onthuld in Brugge

'Ik was hongerig en jullie hebben Mij eten gegeven'

Jezus als dakloze man, liggend op een bankje voor de kerk. In het Belgische Brugge werd dit weekend het beeld Homeless Jesus onthuld. Met het beeld vestigt de kunstenaar de aandacht op de Bijbelse opdracht om te zorgen voor alle mensen in onze samenleving, en dus ook de daklozen.

Het beeld Homeless Jesus is een voorstelling van de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz. Het toont een persoon die onder een deken ligt. Alleen aan de kruiswonden op de blote voeten die onder de deken vandaan komen herkent de kijker dat het hier om Jezus gaat.  

Visualisatie

“Homeless Jesus is een verbeelding van de essentie van de Bijbel: dat al het leven heilig is,” vertelde Schmalz eerder aan CNN. “Ik hoop dat mensen in eerste instantie denken ‘daar ligt een dakloze’, en zich daarna pas realiseren dat het beeld is. Om vervolgens te ontdekken dat het Jezus Christus voorstelt.” Hij grijpt terug op de Bijbel, waar Jezus zegt “Want ik had honger en jullie gaven mij te eten” (Matteus 25:35). “Als we daklozen zien, als we mensen zien die uitgesloten zijn, dan moeten we Jezus zien. Dit kunstwerk visualiseert die gedachte.”

Wereldwijd

In 2013 werd het beeld voor het eerst geplaatst in de Canadeses tad Toronto. Sindsdien zijn er verschillende afgietsels geplaatst door heel de wereld, waaronder in Singapore, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Israël. Het exemplaar in Brugge is te vinden naast de ingang van de Magdalenakerk.

Beeld: Een exemplaar van Homeless Jesus in Madrid door Andrii Zhezhera / Shutterstock

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons