Aan tafel met Jozef en Maria

Dit is wat Jozef en Maria op weg naar Bethlehem misschien wel hebben gegeten

Het is nogal wat, die reis van Jozef en Maria. Zo’n 150 kilometer lopen, waar ze naar schatting ongeveer een week over deden. Onderweg moest er natuurlijk ook gegeten worden. Maar wat dan?

“In de Bijbel staan wel een aantal verwijzingen naar het eten uit die tijd, maar die zijn vrij summier,” vertelt Manon Henzen. Ze is historica en kookliefhebber en weet veel over eten in de oudheid. Aan de hand van allerlei bronnen uit de Romeinse tijd heeft ze wel een paar ideeën over wat er op het menu heeft kunnen staan. Voor Visie werkte ze het recept van een reizigerssoep uit, gebaseerd op het dieet rond het begin van onze jaartelling.

Benodigdheden

  • 100 gram gedroogde kikkererwten of 1 blikje gekookte kikkererwten
  • ½ prei
  • Bosje verse koriander
  • 2 theelepels gedroogde lavas of twee takjes verse lavas
  • ½ eetlepel gedroogde oregano of twee takjes verse oregano
  • 1 theelepel lange of zwarte peper
  • Flinke scheut witte wijn
  • ½ eetlepel garum (gefermenteerde vissaus)
  • Olijfolie

Bereiding

Laat de kikkererwten een nacht weken in water. Giet ze af, spoel ze schoon en kook ze beetgaar. Giet ze na het koken af. Of neem een blikje gekookte kikkererwten.

Doe de gekookte kikkererwten in een pan en voeg circa 500 ml water toe. Breng aan de kook. Snijd ondertussen de prei fijn en hak de koriander grof. Voeg aan de kokende kikkererwten toe en laat op een zacht vuur pruttelen. Hak de verse kruiden fijn of neem de gedroogde kruiden en voeg die na 5 minuten pruttelen toe, samen met de peper, wijn en garum. Laat de soep nog even pruttelen tot de prei gaar is. Schep de soep in kommen en besprenkel royaal met olijfolie.

De ingrediënten in deze dikke soep komen uit een recept van het enige kookboekje dat overgeleverd is uit de oudheid De re coquinaria oftewel Over de kookkunst dat toegeschreven wordt aan Apicius. Behalve de peper (slechts beschikbaar voor de elite in die tijd) zijn de ingrediënten dagelijkse kost. Je kunt heerlijk variëren met kruiden naar eigen smaak, zoals dat ook in de oudheid gedaan werd. En natuurlijk ook met peulvruchten. Probeer dit gerecht maar eens met linzen. Garum kun je vervangen door een Aziatische vissaus of door een beetje zout. Garum was namelijk de zoutmaker in de antieke keuken.

Recept: Manon Henzen

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons