Zo leer je je grenzen aangeven

‘Nee zeggen, waarom is dat toch zo moeilijk?’

‘Lief dat je het aan me vraagt, maar nee, dat doe ik niet.’ Het klinkt zo makkelijk, maar wat hebben veel mensen er moeite mee om gewoon nee te zeggen. Nee tegen reclame, nee tegen telefoonmarketeers, nee tegen je vrienden, nee tegen je baas, nee tegen de kerk, nee… We hebben er vaak begrip voor als een ander nee zegt, maar vinden het moeilijk het zelf ook te doen.

Toch is het belangrijk dat we leren onze grenzen goed aan te geven, want als je dat niet doet, liggen burn-out of overspannenheid op de loer.

Zo kun je je grenzen aangeven:

1. Ken jezelf

Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker het wordt je eigen grenzen te bepalen. Als je weet wat je talenten zijn, hoe je persoonlijkheid in elkaar zit en hoeveel energie je op welke tijdstippen hebt, vallen er al heel wat bezigheden af waar jij je helemaal niet druk om zou moeten maken.

Vooral mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben vaak de neiging om toch ja te zeggen. Ze zijn bang dat dingen niet goed worden uitgevoerd, of anders gaan als zij het niet zelf aanpakken.

Wat wil God dat je doet?
Het is belangrijk dat we ons ‘takenpakket’ regelmatig afstemmen met God. Hij kent je het best en is niet gevoelig voor wat andere mensen van je denken. Hij heeft je precies goed gemaakt voor het plan dat Hij voor jou bedacht heeft. De taken die Hij voor jou heeft, passen goed bij je persoonlijkheid en je talenten, en zullen je absoluut meer energie opleveren, dan ze kosten. Je wordt er blij van wanneer je die dingen mag doen. Dus: weet waar je ja tegen wilt zeggen – dan wordt het veel makkelijker om nee te zeggen.

2. Wees duidelijk in je communicatie

Je kunt op twee manieren je grenzen aangeven: bot of liefdevol. Het is belangrijk in je communiceren duidelijk en direct te zijn, maar het is nergens voor nodig op een botte manier nee te zeggen. Als je hier liefdevol en duidelijk over bent, heeft de ander in elk geval het gevoel dat je ook rekening met hem of haar houdt. Aan de anderen kant: sommige mensen zijn bang dat ze onbeleefd overkomen als ze nee zeggen. Omdat ze anderen snel bot vinden als zij hun grenzen aangeven, zeggen ze zelf maar helemaal niets.

Draai er niet omheen
Wat je ook doet: draai er in elk geval niet omheen. Als je dat wel doet, kun jij denken dat je duidelijk bent geweest, terwijl dat voor de ander anders overgekomen kan zijn. Je hoeft ook geen duizend excuses te verzinnen als je je grenzen aangeeft. Zeg gewoon: "Nee, dank je."

3. Zeg ‘nee’ en blijf oefenen

Waar ben je bang voor als je je grenzen aangeeft? Wat is het ergste wat je kan gebeuren? Dat de ander geen contact meer met je wil? Of, dat als je nu nee zegt, er nooit meer een mooie kans voorbijkomt? Of dat je collega het wel gaat doen en daarmee meer kans maakt op de promotie die jij graag wilt hebben?

Begin gewoon eens nee te zeggen en kijk hoe daarop gereageerd wordt. Vaak valt het allemaal heel erg mee. En besef dat God een mooi plan heeft voor jouw leven. Als je elke dag opnieuw je leven in Gods handen legt en Hem vraagt je te leiden in de keuzes die je moet maken, kun je er vanuit gaan dat Hij dat ook zal doen. Als Hij wil dat je nu nee zegt, zal er wel iets mooiers of beters (voor jou) voorbijkomen waar je ja tegen kunt zeggen!
En het mooie is: dan heb je ook daadwerkelijk de tijd en energie om vol te gaan voor dingen die echt je wilt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons