Zo kom je van je zorgen af

'Ruim 90% van de christenen is weleens bezorgd'

Elke keer als ik een lezing geef en mijn publiek vraag wie zich weleens zorgen maakt, steekt minstens 90% van de aanwezige christenen zijn hand op. Hoe komt dat? Kun je er zelf iets aan doen om zorgelozer te leven?

Het verbaast mij niet alleen dat zo veel mensen zich weleens zorgen maken, heel opvallend is het dat veel mensen elkaar aanstoten en iets zeggen in de trant van: ‘Ja, natuurlijk, wat een stomme vraag.’ We weten dat Jezus zei: ‘Maak je geen zorgen…’ (Matteüs 6:34) en toch doen we het massaal.

1. Lijden hoort bij het leven

We hebben een hekel aan lijden. We doen er van alles aan om het te voorkomen. We willen gewoon blij en gelukkig zijn, niet verdrietig, gefrustreerd, boos of bang. Helaas leven we in een wereld die oorspronkelijk weliswaar prachtig bedoeld was – en dat ook weer zal worden – maar die op dit moment in een ellendige toestand verkeert. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met lijden. Als je leeft met de wetenschap dat lijden er nou eenmaal bij hoort, zul je merken dat je verwachtingspatroon anders is, dan wanneer je in de veronderstelling leeft dat jouw leven volmaakt gelukkig zal zijn.

Stel je verwachtingspatroon bij
Wanneer je ervan uitgaat dat er nou eenmaal dingen op je af kunnen komen die niet leuk zijn, die pijn doen of die je bang maken, hoef je niet (emotioneel) om te schakelen als er iets pijnlijks gebeurt. Er is een bepaalde berusting wanneer je je verwachtingspatroon bijstelt. En je hoeft je niet af te vragen: ‘O Heer, waarom ik?’

2. Het doet iets met je als je je zorgen maakt

Natuurlijk komen er dingen op je af waar je je zorgen over zou kunnen maken. Waarom? Omdat je er geen controle over hebt en omdat je niet weet hoe het afloopt. Maar weet: je zorgen maken ‘zal geen el aan je levensduur toevoegen’ (Matteüs 6:27). Sterker nog: ik denk dat het je levensjaren kost. Want zorgen maken is een vorm van angst, en angst genereert een hoog cortisol-gehalte (je stresshormoon), wat slecht is voor je immuunsysteem.

Neem je gevoelens serieus
Waak ervoor dat je niet mag voelen van jezelf of van je omgeving. Als je te maken hebt met groot lijden of met iets waar je geen controle over hebt, kost het tijd en energie om ruimte te maken voor al die verschillende emoties die op je af kunnen komen. Neem daar dan ook de tijd voor. Ga erdoorheen. Praat met een vertrouwenspersoon, schrijf het van je af, huil, boks, doe wat er ook maar nodig is.

3. Leg je zorgen in Gods handen

Ja, de pijlen van zorgen komen op je af. Maar het is aan jou of je je erdoor laat verlammen en erdoor in paniek raakt, óf dat je die pijlen aan Jezus geeft. Petrus verwoordde dat als volgt: ‘U mag uw zorgen op Hem afwentelen, want u ligt Hem na aan het hart’ (1 Petrus 5:7). God houdt van jou en Hij wil niet dat je je zorgen maakt, omdat je zorgen geneigd zijn groter te worden dan je geloof in Hem. God is bij je, in welke situatie ook. Hij is almachtig en Hij zal je nooit loslaten! Leg alles wat je zorgen baart of bezighoudt in Zijn handen en haal adem. Hij zal je Zijn rust en vrede geven in alle omstandigheden.

Hoe sneller je – zodra er zich iets voordoet – tot Jezus bidt en ‘je zorgen op Hem afwentelt’, hoe minder de zorgen je kunnen verstikken of verlammen. Vraag ook anderen voor je te bidden of je te helpen als het je te zwaar is om alleen te dragen.

Leven zonder zorgen? Ik geloof dat het kan, als je maar dicht bij God leeft.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons