'We willen niet terug naar ons comfortabele leventje'

Rik en Charlotte willen eerlijker leven in Nederland

Een goede baan, een mooi appartement, een druk sociaal leven, een fijne kerk: Rik en Charlotte van Egmond hadden het allemaal. Toch besloten ze een jaar geleden alles op te zeggen. Ze vertrokken naar het buitenland om anderen te helpen. Inmiddels zijn ze terug in Nederland. Wat nu? “We willen niet meer door het leven razen.”

‘Op zoek naar een betere wereld.’ Dat is het thema van de vlog en blog die Rik en Charlotte bijhouden over hun leven. Afgelopen jaar werkten ze als vrijwilliger in Haïti en op het Griekse eiland Samos. Nu zijn ze terug in Nederland, maar dat betekent niet dat hun zoektocht stopt.

De rijkste negen procent

“We wilden onze horizon verbreden en we zijn veranderd teruggekomen,” zegt Charlotte (28). “Ik hoop dat we dat kunnen vasthouden.” Rik (27): “We willen niet terug naar het comfortabele leventje waarin we vooral aan onszelf dachten. We horen bij de rijkste negen procent op aarde. De rest heeft het slechter. Het is geen optie meer om onze ogen daarvoor te sluiten.”

Op zoek naar een mooiere wereld. Hoe geven jullie dat vorm in Nederland? 
Charlotte: “Voordat we naar Haïti vertrokken, hebben we al veel spullen weggedaan. Dat proberen we door te zetten door met zo min mogelijk kledingstukken te leven. Aan 33 kledingstukken zou je genoeg moeten hebben. Uiteindelijk draag je vaak dezelfde kleren. Dus waarom zou ik tien broeken in mijn kast moeten hebben als ik er maar twee draag?”
Rik: “We kunnen nu duidelijk de koppeling maken naar wat we gezien hebben. In Haïti lagen overal enorme bergen met kleren die in Amerika niet gedragen werden. Daardoor ga je met andere ogen naar je eigen koopgedrag kijken.”

'De rest heeft het slechter'

Niet moeilijk of groot

“We zijn ook serieus aan het onderzoeken of we in een tiny house kunnen gaan wonen,” vervolgt Rik. Een tiny house is een duurzaam gebouwd huis dat vaak niet groter is dan dertig vierkante meter. “We willen bewuster consumeren en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten.” Charlotte: “Ook dat heeft te maken met wat we hebben gezien. Doordat we onszelf in het Westen zo veel toe-eigenen, komen ze er in landen als Haïti niet meer bovenop. Daarom willen wij kritisch kijken hoe we met kleine aanpassingen eerlijker kunnen leven. Dat klinkt misschien wat zwaar, maar we vinden het leuk om te doen.” 

Over deze zoektocht maken jullie persoonlijke vlogs. Wat is het doel van deze video’s?
Charlotte: “We vertellen op een luchtige manier wat ons bezighoudt. Hopelijk kunnen we anderen daarmee inspireren. We zeggen niet dat iedereen hetzelfde zou moeten doen. Dat hoeft helemaal niet! Maar als iedereen iets kleins doet, wordt de wereld vanzelf een beetje mooier. We willen laten zien dat het niet moeilijk of groot hoeft te zijn.”
Rik: “We krijgen leuke reacties van kijkers die dankzij ons verhaal aan het denken zijn gezet. Daar doen we het voor.”

In Visie 47 staat een uitgebreid interview met Rik en Charlotte van Egmond. Ze vertrokken naar het buitenland om anderen te helpen, maar de tegenslagen stapelden zich op.
Benieuwd naar meer van Visie? Ontvang drie maanden Visie plus een cadeau voor maar 15 euro!

Tekst: Femke Taale
Beeld: Miss Jack

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons