'We kunnen op een leuke manier laten zien dat de Bijbel nog steeds impact heeft'

Bert van Leeuwen presenteert vrijdag de Nationale Bijbelquiz

Vrijdagavond presenteert Bert van Leeuwen voor de 12e keer de Nationale Bijbelquiz. Een mooi moment om hem te vragen wat er zo leuk is aan de enige quiz die de EO nog uitzendt. 

Je presenteert dit programma al sinds 2006. Wat maakt dat het na 11 jaar nog steeds leuk is om te doen?
"Het blijft leuk, omdat het inhoudelijk gewoon een heel mooi programma is. We kunnen met de Nationale Bijbelquiz op een vrolijke manier aan een breed publiek laten zien dat de Bijbel nog steeds impact heeft. Wat het daarnaast leuk houdt, is dat we ieder jaar weer nadenken over vernieuwing. Zo gaan we dit jaar live uitzenden. Er mag dus anderhalf uur lang helemaal niets misgaan. Ik vind het deze keer dus eerlijk gezegd wel spannender dan andere jaren."

Thuisspelers sluiten zich door middel van de NBQ-app aan bij een van de teams van de prominenten, en beïnvloeden op deze manier direct de eindscore. Alle spelers – thuis en in de studio – krijgen een rapportcijfer en kunnen hun kennis van de Bijbel afzetten tegen het gemiddelde. De spelers kunnen vooraf oefenen met quizvragen en zich verdiepen in het Bijbelboek Ester, om zo op 3 november tijdens de live-uitzending goed beslagen ten ijs te komen.  

Hoe bereid jij jezelf voor op deze quiz?
"We zijn met een heel team al sinds het voorjaar bezig met de voorbereidingen. Alle vragen worden door de redactie bedacht en we nemen alles meerdere malen met elkaar door. We moeten goed in de gaten houden dat het een mooie afwisselende vragenlijst blijft. De vragen mogen ook niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk zjin. Ook technisch moet er veel voorbereid en doorgesproken worden, vooral omdat we dit jaar dus live gaan, én omdat er een speciale NBQ-app is. Het moet tijdens de uitzending allemaal perfect werken." 

Hoe zou je zelf scoren als je mee zou doen?
"Omdat ik vanaf het begin bij de quiz betrokken ben, krijg ik meteen de vragen en de antwoorden, en kan ik dus nooit meespelen. Maar ik denk dat ik de quiz redelijk zou maken, al zitten er altijd weer van die instinkers in. Een goede voldoende zou ik wel halen denk ik"

Bert was onlangs te gast bij het radioprogramma Thank God it's Sunday. Samen met een luisteraar en Leo Blokhuis werd er met 'Bijbelbaas Bert' een mini-Bijbelquiz gespeeld. 
Eén van de vragen was: 'Wat staat niet in de Bijbel?'

1. 'Er is geen God'
2. 'Sluit alle ramen en deuren'
3. 'Ik haal wijn en we gieten ons vol'
4. 'Ik hou van jou'

"Iets met wijn en volgieten. Dat is niet heel bijbels," zei Bert. "Dus 3 staat niet in de Bijbel."
Had hij gelijk? Beluister hieronder het fragment.

Chaos en gezelligheid met Bijbelbaas Bert van Leeuwen

Vrijdagavond, 20.25 uur, NPO 2

Wie weet er meer van de Bijbel: christenen, andersgelovigen of atheïsten? Daar gaat het om in de Nationale Bijbelquiz. De vragen zijn gekozen rond thema’s die in ons dagelijks leven een rol spelen. In de quiz zijn bijdragen verwerkt van onder meer een zakenvrouw, een klimaatdeskundige en een muziekkenner. Zij leggen vanuit hun eigen expertise de verbinding tussen de aloude teksten en de tijd van nu. Zo wordt duidelijk dat de verhalen uit de Bijbel nog steeds springlevend en verrassend relevant zijn.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons