Wat moet ik met de moeilijke jeugd van mijn moeder?

Jaap van der Meiden: 'Je geschiedenis trekt zijn sporen'

'Mijn moeder heeft het niet zo gemakkelijk gehad in haar jeugd. Ik heb er nooit naar gevraagd; blijkbaar voelde ik onbewust aan dat ze er liever niet over praatte. Nu ik zelf moeder ben, vraag ik me af: heeft die geschiedenis haar gemaakt tot de afstandelijke moeder die ze voor mij is geweest?'

Sommige gebeurtenissen zijn zo ingrijpend dat je er liever niet over praat. Het is te pijnlijk. Of je schaamt je ervoor, al heb je misschien helemaal geen schuld aan wat er gebeurd is. Zeker wanneer je eenmaal vader of moeder bent, kan het moeilijk zijn je kinderen te vertellen over je zware, moeilijke jeugd. Je probeert ermee te leven, te doen alsof het er niet was en je er geen last meer van ondervindt. Ook al besef je wel dat je zoon of dochter langzamerhand doorkrijgt dat er wat speelt. Vooral omdat die geschiedenis doorlekt in het hier en nu: hij belemmert je de vader of moeder te zijn die je wilt zijn.

Koud en afstandelijk

Bovenstaand voorbeeld is het verhaal van Sandra. Ze kwam bij mij omdat ze vastliep. Als klein meisje dacht ze dat haar moeder niet van haar hield, omdat ze vaak zo koud en afstandelijk was. En omdat ze weinig liefde van haar ontving. Sandra zag hoe anders haar moeder was in vergelijking met de moeders van haar vriendinnen. Ze weet het aan zichzelf. Ze was vast geen goede dochter, niet de moeite waard om lief te hebben. Misschien moest ze beter haar best doen? Toen Sandra zelf moeder werd, lukte het niet meer. Ze werd depressief.

Geweldige dochter

Gelukkig begreep de moeder van Sandra uiteindelijk dat ze haar dochter haar verhaal moest vertellen. Zodat ze haar kon uitleggen dat ze het niet aan zichzelf moest wijten, en dat ze juist een geweldige dochter was. Dat haalde een zware sluier van het leven van zowel moeder als dochter, en was voor beiden genezend.

Consequenties in het hier en nu

Jouw geschiedenis als vader of moeder maakt deel uit van de geschiedenis van je zoon of dochter – ook al heeft hij of zij het niet zelf meegemaakt. Je geschiedenis trekt z’n sporen, met consequenties in het hier en nu. Misschien ben jij je die niet zo bewust, of duw je ze weg. Misschien ben jij ook wel zo’n vader of moeder die er liever niet over wil praten. Maar je kind moet er wel mee leren leven. Zeker als die sporen invloed hebben op wie jij bent als vader of moeder voor je kind. En vergis je niet: kinderen lijden meer onder de geheimen van ouders dan onder het meeleven met het verdriet van ouders. Omdat kinderen geheimen uitleggen als een tekortkomen van zichzelf. En een eerlijk verhaal geeft de mogelijkheid tot verwerken.

Tip

Jouw geschiedenis is deel van de geschiedenis van je kind. Gun je kind die geschiedenis door erover te vertellen, zodat hij of zij ermee kan leren leven. Bekijk bijvoorbeeld eens samen met je kind een fotoboek uit jouw jeugd, en gebruik de foto’s voor je verhaal. Je kind zal je helpen het verhaal verder te vertellen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons