TimZingt over Kinga

Blog van TimZingt

‘I will always love you,’ zong ze toen ik haar voor het eerst hoorde. En ik was sprakeloos. Ze was nog jong, net als ik. Zij zong in het bandje dat vóór ons optrad, samen met een vriendin. Wij moesten daarna grappen maken over kerken. Dat deden we toen ook al. Het zou voorwaar niet meevallen daar overheen te zingen.

Zelfs de inzet na het stilvallen in het nummer: ‘and I-I-hi-I will always love you!! (hoehoe-I)’ was bijna beter dan Whitney Houston in het origineel. Dat kunnen alleen de heel groten. Het gebeurt niet vaak dat een stem zo veel impact heeft dat je ’m daarna altijd direct zult herkennen. Kinga heeft zo’n stem. Sindsdien ben ik dus in de ban van Kinga. Tim zinkt in het niet en heeft daar vrede mee zolang Kinga maar zingt.

Ik kan me zo voorstellen dat de Schepper bij de schepping van haar stembanden een topdag had. Dat Hij tegen de engelen zei: “Let op: nu ga Ik echt iets gaafs doen. Deze gaat honderduit zingen.” Als Kinga het zingt, is het gewoon altijd mooier: Psalmen voor Nu, Sela, zelfs Opwekkingsliederen vind ik ineens geloofwaardig. Omdat zij het voorzingt. En ik geloof ineens nog meer dat het allemaal waar is. Gewoon omdat schoonheid van een stem een waarheid op zich is. Daarom mocht zij de Zilveren Duif, de Zilveren Gans, de hele ark vol Zilveren Dieren winnen met Sela of met haar eigen cd, omdat haar stem zo fantastisch is. Kinga’s stem opent een nieuwe wereld. Laten we van die wereld genieten zolang het nog kan. Want ik was toch geschrokken van het bericht waarvan ik wist dat het eraan zat te komen: Kinga stopt omdat een rotziekte haar langzaam aan het slopen is. Ze kan niet meer touren en straks geen stem meer geven aan al die mooie liedjes. Dat is verdrietig voor ons. Een ondragelijk drama voor haar naasten. Met te grote vragen. Wil God haar nu al terug in Zijn koor? Ik heb geen antwoorden maar tranen.

Dus nu het nog kan, zing ik, zingen wij, maar na wat Kinga voorzong. Met licht gebroken stem. “Kinga: we will always love you.”

TimZingt schreef deze blog in november 2017

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons