Tien jaar lang was Victoria verlamd

Tot ze een belofte aan God deed

in Geloven

Als kind is Victoria Arlen (23) super actief. Dansen is haar grote passie en ze houdt ervan om op te treden. Haar grote droom: meedoen aan Dancing with the stars. Totdat ineens haar lichaam niet meer meewerkt.

Als Victoria 11 is, blijkt ze twee zeldzame auto-immuunziektes te hebben: myelitis transversa en acute gedissemineerde encefalomyelitis. Het zijn ziektes die zwellingen in de hersenen en het ruggenmerg veroorzaken. Vier jaar lang kan ze alleen maar op bed liggen, zonder hoop op herstel.

Kasplantje

“Ik heb nooit geweten hoe waardevol het leven was, totdat ik ziek werd," schrijft Victoria later op Instagram. “Van perfect gezond, naar in een ziekenhuisbed vechten voor mijn leven, terwijl ik niet in staat was te eten, praten, lopen of bewegen. Vier jaar lang verkeerde ik in een vegetatieve staat.”
Ze omschrijft dat ze gedurende twee jaar locked in is, en dus wel meekrijgt wat er om haar heen gebeurt, maar hier niet op kan reageren. “Ik hoorde de dokters mijn familie vertellen dat er een zeer kleine kans was dat ik zou overleven. En dat áls ik het zou overleven, ik voor de rest van mijn leven een kasplantje zou zijn.”

Tweede kans

Terwijl Victoria in het ziekenhuisbed ligt, bewust van haar omgeving zonder dat iemand dit weet, is God letterlijk de enige met wie ze kan praten. “Ik deed een belofte aan God,” vertelt Victoria. “Heer, als U me deze tweede kans geeft, ga ik er geen moment van verspillen.”
Die tweede kans komt er. Want in 2010 ontwaakt ze na vier jaar tot ieders verbazing langzaam uit haar vegetatieve staat. Ze kan oogcontact maken, een vinger bewegen, een hapje pudding nemen. “Ik vertrouwde op Gods plan en geloofde dat er grote dingen mogelijk zijn. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik mijn verhaal kan delen.”

Verlamd

Victoria kan steeds meer dingen doen, alleen het gevoel in haar benen krijgt ze niet terug. Verlamd vanaf haar middel komt ze in een rolstoel terecht. “De artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen lopen, maar ik geloofde dit niet. Er was immers al eerder iets gebeurd dat voor onmogelijk werd gehouden…” Haar kracht put ze uit Filippenzen 4:13: 'Ik ben tegen alles bestand door Hem die mij kracht geeft.' Het is haar favoriete Bijbeltekst.

Paralympisch medaillewinnaar

Vanuit díe kracht begint Victoria weer met zwemmen, iets wat ze als kind al graag deed. Ze weet zich te kwalificeren voor het paralympisch team van de Verenigde Staten en wint meerdere medailles op de Paralympische Spelen van 2012 in Londen. “Goud en zilver winnen is iets wat ik nooit zal vergeten, maar ik wist diep vanbinnen dat er nog meer werk te doen was,” zegt Victoria. Ze blijft dromen om ooit weer te kunnen lopen, en geeft de moed niet op, ook al heeft ze nog steeds geen gevoel in haar benen. Maar dan, zes jaar nadat ze is ontwaakt, ziet haar trainer ineens een kleine beweging in haar been – iets wat daarvoor nog nooit gebeurd was. Vijf maanden later, begin 2016, kan ze zonder krukken haar eerste stappen zetten. Ze is dan tien jaar verlamd geweest.

Dancing with the Stars

In 2017 komt haar grote droom uit: meedoen aan Dancing with the Stars. Victoria is inmiddels verslaggever bij sportzender ESPN en mag meedoen aan het programma. In een schitterende dans stapt ze uit de rolstoel en danst ze de foxtrot met danspartner Valentin Chmerkovskiy. In de video hieronder zie je beelden van dit indrukwekkende optreden.

Foto: Instagram Victoria Arlen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons