Steeds meer moskeeën worden 'groene kerk'

'Ik vind dat alle moskeeën groen moeten worden'

Steeds meer moskeeën sluiten zich aan bij het netwerk van Groene Kerken. Voorzitter Süleyman Çelik, voorzitter van de Turkse Kuba-moskee, vertelt waarom zijn geloofsgemeenschap zich aansloot.

Hulporganisaties Tear en Kerk in Actie bedachten enkele jaren geleden het keurmerk Groene Kerk. Lokale kerken die aantoonbaar groen zijn, kunnen een 'Wij zijn een groene kerk’-bordje op de muur bevestigen. Maar niet alleen kerken, ook moskeeën willen dus zo’n keurmerk.  Vorig jaar sloten Tear, Kerk in Actie en de Islamitische Stichting Nederland een samenwerkingsverklaring.  Op dit moment zijn er vijf groene moskeeën (in Deventer, Utrecht, Apeldoorn, IJmuiden en Uden), maar er komen er nog meer bij, laat Tear desgevraagd weten. 

Een moskee die zich aansluit bij de groene kerken. Dat is opmerkelijk.
Süleyman Çelik: “De islam, het jodendom en het christendom hebben een gemeenschappelijke basisgeschiedenis. Bovendien, als moskee willen we middenin de samenleving staan en dus samenwerken met allerlei organisaties zoals de voedselbank of een voetbalclub. En dus ook met andere geloofsgemeenschappen, zoals kerken. Ik vind dat alle moskeeën groen moeten worden.”

Zonnepanelen

Waarom heeft uw moskee zich aangesloten bij dit netwerk van groene kerken?
“In 2013, toen het huidige bestuur begon, bleek dat de moskee te veel uitgaven had. We hebben onderzocht waarop we konden besparen. Eerst pakten we het gas en licht aan. Daarna wilden we zonnepanelen op het dak, maar dat bleek te duur. Omdat we een duurzaam beleid wilden voeren,  besloten we led-lampen te gaan gebruiken. We hoorden dat er in Deventer en Apeldoorn ‘groene moskeeën’ waren. Dat wilden wij ook en hebben een aanvraag ingediend. Die is dus gehonoreerd.”

Voor ons gebed is er een rituele wassing, waarvoor veel water gebruikt wordt
- Süleyman Çelik

Hoe geeft u het duurzame beleid praktisch vorm?
“We hebben dus led-lampen, scheiden afval, gebruiken groene energie. Voor ons gebed is er een rituele wassing, waarvoor veel water gebruikt wordt. Kinderen lieten de kraan weleens openstaan. De Koran leert ons om zuinig te zijn en niet te verkwisten. Om waterverspilling te voorkomen, maken we nu gebruik van sensoren. Ook is het nu niet meer mogelijk dat iedere bezoeker aan de thermostaat kan draaien, zoals eerder wel het geval was. De ene keer stond de verwarming op 19, maar iemand kon ‘m ook op 23 zetten. Nu kan alleen het bestuur de thermostaat bedienen en wij letten erop dat de verwarming niet te hoog staat. Ook let het bestuur erop dat er nergens onnodig lampen aanstaan. Kortom, ons duurzame denken is verankerd in ons beleid. In alles wat we doen en laten houden we rekening met duurzaamheid.”

Enthousiast

Wat zijn de reacties?
Wat mij opvalt is dat jongeren hier erg enthousiast over zijn. De ouderen moeten er nog aan wennen, maar dat snap ik wel. Ik was zelf eerst ook sceptisch.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons