Reclameblog: laat je lot niet liggen

Je leven is veilig bij Lotto, toch?

Lotto heeft haar kansspel vernieuwd. De loterij claimt dat het nóg eenvoudiger is om mee te spelen, en dat je vaker kunt winnen. Dat is goed nieuws voor iedereen met mooie dromen. Maar of je leven echt zo veilig is bij Lotto als de nieuwe commercial suggereert, is de vraag.

Niet verrassend laat Lotto in haar campagne zien welke dromen je kunt realiseren als winnaar. Het bekende verhaal van loterijen. Lotto maakt het wel iets concreter. 1 op de 4 winnaars zegt meteen z’n baan op. 1 op de 6 winnaars gaat vaker op vakantie. Slim om deze specifieke getallen te noemen. Ze vergroten bij de kijker het gevoel dat deze dromen realistisch zijn. Dat je winkans op de hoofdprijs van (minimaal) € 2,5 miljoen slechts 1 op de 8.145.060 is, vertelt Lotto er niet bij.

Waarom raakt dit ons?

‘Laat je lot niet liggen’ is een mooie vondst van reclamebureau Selmore. “Deze regel gaat enerzijds over voluit leven en anderzijds over speel- en winplezier,” aldus de reclamemakers. Dat doen ze slim. De commercials geven je het gevoel dat winnen realistisch is én raken je gevoelige droomsnaar. Want wie wil dat nou niet, voluit leven? En vanzelfsprekend weet het reclamebureau precies wát de grootste verlangens zijn van Nederlanders. Je bent wel stom als je die kans voor 2 euro laat liggen. Je hebt je lot in eigen handen. Grijp je kans!

De loterij die je een eerlijk gevoel geeft over je winkans, moet nog worden opgericht

Is het nog een beetje christelijk?

Het is prima om te dromen, en verlangens zijn geen zonde. Het wordt pas problematisch als ze je geluk roven en je denkt dat je daar zelf volledig controle over hebt. Ik heb op zich niets tegen loterijen. Het vervelende is wel dat loterijen het spelletje als geen ander beheersen. Het is echt niet zomaar dat alle loterijen de mooiste dromen voorschotelen. Natuurlijk zijn er regelmatig geluksvogels die echt hun baan kunnen opzeggen. Maar de loterij die je een eerlijk gevoel geeft over je werkelijke winkans, moet nog worden opgericht. Of je lot veilig is in de handen van Lotto, is dus nog maar de vraag. Als het al veilig is in je eígen handen. Het voelt misleidend, met ‘spelplezier’ als excuus. Want ook als je niets wint, is het volgens Lotto gewoon leuk om mee te spelen. Natuurlijk.

Heerlijk toch, dat je lot als christen in handen ligt van Iemand die wél garanties geeft op winst, zonder te verzekeren dat al je dromen uitkomen? Klinkt als een lot uit de loterij.

Kopen of niet?

Gewoon een keer meespelen en ontdekken dat alleen de prijs ertoe doet. Mocht je onverwacht ook enorm genieten van het spelletje zonder prijs, dan is 2 euro per lot een koopje.

Geschreven door:

Willem Bikker

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons